Drie verdachten moord op Hariri vrijgelaten

Drie mannen die jarenlang hebben vastgezeten in verband met de moord op de voormalige Libanese premier Rafik Hariri, zijn woensdag op borgtocht vrijgelaten....

AP

De rechter gaf geen verklaring voor de vrijlating, maar de mannen kunnen altijd nog worden vervolgd wegens de moord op Hariri van 14 februari 2005. Bij de aanslag in Beiroet kwamen behalve Hariri nog 22 mensen om het leven.

Het officiële Libanese persbureau zei dat vier andere verdachten, allen pro-Syrische generaals, in hechtenis blijven. Deze verdachten zullen waarschijnlijk worden voorgeleid aan het in Nederland gevestigde tribunaal dat zich over enkele dagen over de zaak zal buigen. Het tribunaal bestaat uit juristen die door de Verenigde Naties en door de Libanese regering zijn aangewezen

De eerste VN-onderzoeker, de Duitser Detlev Mehlis, concludeerde gezien de complexiteit van de zaak dat zowel Syrische als Libanese inlichtingendiensten een rol speelden. Hariri’s aanhangers beschuldigen Damascus ervan achter de aanslag te zitten. Syrië ontkent iedere betrokkenheid.

Volgens het VN-onderzoek pleegde Mahmoud op 14 februari, net voor de bom explodeerde, ‘belangwekkende’ telefoontjes, onder meer naar voormalig president Emile Lahoud. Medewerkers van Lahoud, een rivaal van Hariri en een bondgenoot van Syrië, ontkennen dat de president zo’n telefoontje kreeg.

De VN-onderzoekers noemden Ahmed Abdel-Al in 2005 ‘een sleutelfiguur’, die uitgebreide contacten onderhield met hoge Libanese functionarissen. Hij zou hebben geprobeerd informatie geheim te houden. Jarjoura werd opgepakt op verdenking van het afleggen van valse verklaringen en misleiding van onderzoekers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden