Drie van vier daders aanslagen vorig jaar in Pakistan

Drie van de vier daders van de aanslagen van 7 juli in Londen hebben vorig jaar Pakistan bezocht...

ANP

Bij de drie gaat het om de Britten van Pakistaanse afkomst uit de regio Leeds. Mohammed Sidique Khan (30) en Shehzad Tanweer (22) reisden samen op 19 november via Istanbul naar Karachi, bevestigde de Pakistaanse immigratiedienst op de luchthaven van Karachi maandag. De derde dader, de 18-jarige Hassib Hussain, bezocht Pakistan in juli 2004 en kwam uit Saudi-Arabië.

Khan en Tanweer bleven enkele dagen in Karachi. Daarna zijn ze naar Lahore gegaan waar ze naar verluidt een dag of vijf een koranschool bezochten. Ze zouden ook de stad Faisalabad, 115 kilometer ten westen van Lahore, hebben bezocht. Het is onbekend waar ze de overige tijd hebben doorgebracht, Ze verlieten het land 8 februari via de luchthaven van Karachi. Hoe en wanneer Hussain terugreisde, is bij de autoriteiten in de havenstad niet bekend. Hij moet een vlucht uit Lahore of Islamabad hebben genomen.

De Pakistaanse autoriteiten lieten zes Pakistanen die waren ondervraagd in verband met de terreuraanslagen in Londen, na verhoor gaan. Zij hadden niets met de aanvallen te maken, meldden Pakistaanse functionarissen.

Het zestal had contact met de familie van een van de daders, Shehzad Tanweer. In diens huis had de politie telefoonnummers gevonden van de verdachten. De telefoontjes gingen volgens de Pakistaanse bronnen niet verder dan zakelijke contacten.

De Londense politie vermoedt dat de vier zelfmoordenaars die in Londen dood en verderf zaaiden, parfum hebben gebruikt in hun zelfgemaakte bommen. Volgens de krant The Daily Mirror kocht de vierde dader, de in Jamaica geboren Brit Germaine Lindsay (19), enkele dagen voor de aanslagen in drie winkels voor ruim 1350 pond (1960 euro) aan flessen parfum. Alcohol die in parfum is verwerkt, geeft bij een explosie een ‘napalmachtig’ effect. Het veroorzaakt meer brandwonden dan wanneer alcohol op zich in een bom wordt gebruikt.

Lindsays uitgavenpatroon zou volgens The Daily Mirror ook zijn bank hebben gealarmeerd. Die zou, daags voor de aanslagen, de politie hebben ingeschakeld.

De zes arrestaties in de wijk Beeston in de Engelse stad Leeds zondag blijken niet in verband te staan met terrorisme, maar met de Britse immigratiewetgeving. Zeker twee daders van de aanslagen waren afkomstig uit Beeston.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden