Drie van de vier belastingaangiftes gaan digitaal

Ongeveer drie van de vier belastingplichtigen regelde de aangifte over 2002 digitaal. Daarmee is het maximum wel zo'n beetje bereikt, denkt de Belastingdienst, want er zullen altijd mensen zijn die zich niet op de electronische snelweg wagen....

De digitalisering van het aangiftecircus is razendsnel gegaan. Vier jaar geleden begon de Belastingdienst met het meesturen van diskettes bij het aangifteformulier. Meteen al maakte een op de drie belastingplichtigen daar gebruik van en een jaar later was het aantal digitale aangiften al verdubbeld.

Dit jaar gaat de Belastingdienst nog een stap verder. In voorgaande jaren kregen belastingplichtigen die van de diskette gebruik maakten de keuze voorgelegd de gegevens per modem door te sturen of op de 'oude' manier, dus door de kleine blauw enveloppe met de diskette in de brievenbus te doen.

Degenen die hun aangifte per mail deden, krijgen nu zelfs geen diskette meer. Zij hebben bericht thuis gekregen van de fiscus met het verzoek een aangifteformulier te downloaden, in te vullen en vervolgens te mailen. Bij de aangifte van deze belastingplichtigen komt dus geen papier meer te pas.

Voor dit jaar heeft de Belastingdienst 7,6 miljoen aangiftes uitgezet. Daarvan zijn er ruwweg een miljoen O-biljetten, bestemd voor belastingplichtige ondernemers. De rest, ruim 6,5 miljoen aangiftes komt van particulieren. Dat aantal is nog niet definitief want net als vorige jaren is de Belastingdienst van plan 'nabeschrijvingsacties' te doen. Met die acties wijst de fiscus specifieke groepen erop dat het voor hen voordelig kan uitpakken aangifte te doen. Vorig jaar werden bijvoorbeeld bejaarden erop gewezen dat zij mogelijk geld terug konden krijgen.

Tussen de 4 en 5 miljoen van de rond 6,5 miljoen aangifteformulieren voor particulieren komen digitaal terug, dat wil zeggen per mail of per diskette en de rest 1,5 tot 2 miljoen valt heel ouderwets in de vorm van de bekende blauwe envelop bij de Belastingdienst in de bus.

Voor de meeste belastingplichtigen is de deadline van 1 april nog ver weg, maar belastingambtenaren zijn al druk bezig de eerste stroom aangiftes te verwerken. Tot dinsdag had de Belastingdienst al bijna 35 duizend aangiftes binnen die per modem waren verstuurd en al ruim 7500 diskettes. Zelfs de eerste honderd schriftelijke aangifteformulieren waren al binnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden