Drie topmannen stappen uit Trumps adviesraad wegens late veroordeling extreem-rechtse betoging Charlottesville

De drie dagen die het Donald Trump kostte om de racistische rechts-extremistische betogers in Charlottesville expliciet te veroordelen hebben er ook toe geleid dat drie belangrijke ceo's die hem adviseren zijn opgestapt. Maandagavond maakten zowel de bestuursvoorzitter van farmaciereus Merck & Co als de topmannen van chipfabrikant Intel en sportkledingfabrikant Under Armour bekend Trumps Economische Adviesraad te verlaten.

Lisa van der Velden
Donald Trump en Ken Frazier. Beeld epa
Donald Trump en Ken Frazier.Beeld epa

Volgens Ken Frazier van farmaciereus Merck heeft Trump zich niet duidelijk genoeg uitgesproken tegen het extreem-rechtse geweld in Charlottesville, Virginia. Dit Amerikaanse studentenstadje was afgelopen weekeinde het toneel van gewelddadige rechts-extremistische protesten tegen het verwijderen van een standbeeld van een voorvechter van slavernij.

Hierbij raakte een groep extremisten die racistische en antisemitische leuzen schreeuwde en met een nazivlag wapperde meermaals slaags met tegendemonstranten. Toen James Alex Fields, een man met rechts-extremistische ideeën, doelbewust op een tegendemonstratie inreed, kwam de 32-jarige Heather Heyer om het leven. Negentien anderen raakten gewond.

Trump veroordeelde afgelopen weekeinde alleen het geweld dat van 'vele kanten' kwam, maar sprak zich maandag pas uit tegen de rechts-extremisten, neonazi's en witte racisten die door de straten marcheerden. Voor Merck-topman Ken Frazier was dit te laat: een paar uur later stapte hij uit Trumps adviesraad. 'Politieke leiders horen ondubbelzinnig afstand te nemen van uitingen van haat en fanatisme die haaks staan op het Amerikaanse gelijkheidsideaal', aldus Frazier in een schriftelijke verklaring. Niet veel later gaven ook ceo's Brian Krzanich van chipfabrikant Intel en Kevin Plank van sportkledingbedrijf Under Armour hun positie als Trumps adviseur op.

Steun uit Amerikaanse bedrijfsleven

Eerder stapten Walt-Disney-ceo Robert Iger, Tesla's Elon Musk en ex-Ubertopman Travis Kalanick ook al uit adviesraden van Trump. Frazier van Merck was de enige Afro-Amerikaanse bestuursvoorzitter in Trumps adviesraad en kreeg na zijn vertrek veel steun uit het Amerikaanse bedrijfsleven. 'Ik steun Ken Fraziers beslissing', aldus Meg Whitman, bestuursvoorzitter van Hewlett Packard. 'Ik ben dankbaar voor topmannen als Ken, die Amerika herinneren aan zijn goede engelen.'

Het veroordelen van Fraziers vertrek kostte Trump duidelijk minder tijd dan het veroordelen van het racistische geweld waarbij de 32-jarige Heyer om het leven kwam. Krap 54 minuten na het vertrek van Frazier twitterde de Amerikaanse president sarcastisch dat de topman na zijn vertrek uit zijn adviesraad eindelijk weer tijd had om de 'BELACHELIJKE PRIJZEN VAN MEDICIJNEN TE VERLAGEN!'.

Meer over het geweld in Charlottesville

Dreiging en tweespalt alom, het hangt in de lucht als een zware onweerswolk die langzaam voor de zon schuift. Er wordt gekeken naar Donald Trump. Heeft het iets te maken met zijn presidentschap?

'Onze stad is het toneel van haat geworden',
constateert een verbijsterde inwoner. Bekijk in dit scrollverhaal de beelden van een gewelddadig weekend in het Amerikaanse Charlottesville.

Trump heeft maandag een draai van 180 graden gemaakt door alsnog de rechts-extremisten te veroordelen die verantwoordelijk waren voor het geweld in Charlottesville. Hij stond onder druk, ook in zijn eigen partij, om zijn eerdere halfslachtige verklaring aan te scherpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden