Drie ton voor een woninkje

Minister Dekker (VROM) verdedigde maandag haar huurbeleid tegenover oudere Jordanezen. Die hebben er slapeloze nachten van...

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

Haar buurt, de Amsterdamse Jordaan, is volgens de spreekster het kloppend hart van Nederland. ‘Als uw plannen doorgaan, moeten wij weg en valt het hart stil.’ De vrouw is 75jaar. Geboren en getogen in de volksbuurt. Nu betaalt ze nog 165euro huur. Binnen een aantal jaren, zo rekent ze minister Dekker voor, gaat de huur voor haar tweekamerwoning naar 423euro.

De minister luistert aandachtig en zegt: ‘Met de verhuurders hebben wij afgesproken dat na 2010 elk individueel geval zorgvuldig wordt bekeken.’ Hoongelach is haar deel: ‘Dan kent u de Amsterdamse woningcorporaties en overige huisjesmelkers niet!’ Onverstoorbaar herhaalt minister Dekker waarom volgens haar een deel van de beschermde huren moet worden vrijgegeven: de vastgeroeste woningmarkt moet eindelijk worden vlotgetrokken.

Het had even geduurd, driemaal had Dekker een uitnodiging afgeslagen. Maandagavond kwam ze dan toch naar de Jordaan, naar het buurthuis op de Elandsgracht, waar hoofdzakelijk oudere bewoners zijn toegestroomd om haar te vertellen dat menigeen al maanden slapeloze nachten heeft over het nieuwe huurbeleid.

De onrust is extra aangewakkerd door de mededeling van de VVD-minister, afgelopen weekeinde, dat ze een inkomenstoets wil invoeren: één keer in de vijf jaar wordt bekeken wie te veel verdient voor een sociale huurwoning. Bedragen noemt ze ook nu niet. De lokale VVD wél: die wil één keer in de twee jaar controleren. Iedereen met een inkomen boven de 21.500euro moet naar duurdere huurwoningen. Of huurders met lage inkomens moeten omzien naar praktisch niet te financieren koophuizen.

‘Wij geven slechts de richting aan en voegen ons naar de regels van de minister’, relativeert VVD-raadslid Pauline Buurma het strenge programmapunt van haar afdeling.

De Jordanezen, blijkt uit elk verhaal, hebben de pech dat hun wijk gewild is bij de hogere inkomens: voor koopwoningen worden astronomische prijzen betaald. Die prijzen worden doorberekend in de woz-waarde en dus in de huur. Zodat ‘woninkjes waar tot vlak voor de oorlog nog geen toilet maar een kakdoos stond’ op papier ineens een woz-waarde hebben van drie ton en een veel hogere huur mogen opbrengen. Ook die huizen, aldus enkele oudere spreeksters ‘waaraan de eigenaar al dertig jaar geen moer heeft verspijkerd’.

Els Iping, PvdA-wethouder in stadsdeel Centrum, houdt de minister voor dat het met de sociale cohesie in de Jordaan is afgelopen zodra het nieuwe huurbeleid wordt doorgevoerd. ‘Ouderen die wegens hun gezondheid gedwongen zijn van driehoog naar eenzelfde etage op de begane grond te verhuizen, zullen zich wel driemaal bedenken als de huur ineens een paar honderd euro hoger uitvalt.’ Iping noemt de plannen van Dekker een breekpunt voor verdere samenwerking met de VVD in haar stadsdeel. Minister Dekker geeft geen krimp.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden