Drie titels, maar een onzekere toekomst

Martinus peinst over invulling van beide hoofdteams...

Van onze verslaggever Mark Misérus

amsterdam Met een open brief bedanken de Nederlandse volleybalsters de andere clubs uit de A-league voor het getoonde begrip. De – mislukte – olympische kwalificatie was mede mogelijk dankzij de medewerking van andere verenigingen die afgelopen jaren de confrontatie met hen ‘moesten’ aangaan, schrijven ze.

Hun vertrek naar gerenommeerde buitenlandse clubs of landen waar vooral goed wordt betaald (Ingrid Visser heeft haar zinnen op Rusland gezet), leidt na de inmiddels begonnen play-offs tot een leegloop bij Martinus, dat dan vermoedelijk zijn derde landstitel in successie heeft mogen begroeten. Op een ledenvergadering mag het bestuur vanavond proberen een rooskleurige toekomst te schilderen, al is over de invulling daarvan nog maar weinig bekend.

De club zit bij de hoofdsponsor in de wachtkamer. Dela, bekend om zijn uitvaartverzekering en tevens de belangrijkste geldschieter van de bond, heeft de intentie het contract komend seizoen te verlengen, maar een handtekening is volgens voorzitter Henk Priem van de Stichting Topvolleybal Martinus nog niet gezet.

Maar Dela is ook in onderhandeling met de nationale bond, die de toekomst van de nationale teams ook nog niet heeft vastgesteld. Hoewel bondscoach Selinger zich eerder bereid toonde met een lichting Jong Oranje-speelsters de werkwijze met de A-internationals te kopiëren, lijkt het uitgesloten dat dat plan alsnog doorgaat.

Zeker is dat de dominantie van Martinus, dat in 28 wedstrijden maar zeven sets verloor, vanaf komend seizoen voorbij is. Het zal een opluchting zijn voor de andere clubs, die na drie jaar figureren weer kansen zien op succes.

Priem: ‘Al die tijd werd er gezegd: wij kunnen geen kampioen worden of de beker winnen, vanwege Martinus. Dat begrijp ik. Maar het is niet zo geweest dat we de competitie kapot hebben gemaakt. We hebben misschien maar vier speelsters bij andere clubs weggehaald.’

Nog altijd wordt het opnieuw tot leven gewekte Bankrasmodel, dat bij de mannen over een langere tijd wél succes opleverde, als de redding van de competitie gezien door Martinus. ‘Als we volgens het poldermodel waren blijven doorgaan met z’n allen, was de competitie niet vooruitgegaan en had het Nederlands team nooit de toptien van de wereld gehaald.’

Maar meer dan een kortstondige aanvulling van de prijzenkast heeft het Martinus niet gebracht. Omdat het nooit tot een regeling is gekomen bij de bond, leveren de aanstaande toptransfers de clubkas niets op. Er blijft bovendien een gemankeerde vrouwenselectie achter, al zijn de problemen in de mannentak nog groter.

Er moet aan een nieuwe mannenploeg worden gebouwd die bereid is uit te komen in de B-league. Daartoe werd Martinus veroordeeld na het kortstondige avontuur met de Britse bondscoach Brokking en zijn internationals die juist werden binnengehaald om de A-licentie te behouden.

‘We kunnen het aan’, zegt Priem op de vraag of zijn club opnieuw bereid is voor filiaal van een nationale bond te spelen. ‘Maar we willen een brede vereniging worden. Een vereniging met een topsporttak en niet meer een topsporttak met daaronder een vereniging.’

Om de toekomst verder in te vullen, is de club afhankelijk van de gemeentelijke plannen. Binnenkort moet er meer duidelijk zijn over de mogelijkheden van de stichting Topsport Amstelveen en over een nieuwe topsporthal, die pas gebouwd kan worden als de gemeenteraad de plannen goedkeurt. Ook de banden met ‘buren’ als AMVJ, de tegenstander in de play-offs, en het kleinere Roda’23 zullen worden aangehaald, verwacht Priem.

Volgens de toekomstvisie die vanavond wordt gepresenteerd, vormen de achtergebleven en vooral jonge speelsters de kern van het nieuwe vrouwenteam. De ploeg zal worden aangevuld met ervaren speelsters van andere teams uit de A-league.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden