Drie ten onrechte veroordeelde broers krijgen 17 miljoen dollar van New York

Drie zwarte broers in de VS die bij elkaar zestig jaar vastzaten voor moorden waarvoor ze ten onrechte waren veroordeeld, krijgen een schadevergoeding van 17 miljoen dollar. Het drietal was het slachtoffer van een omstreden blanke rechercheur in Brooklyn die in zes moordzaken steeds dezelfde getuigen opvoerde, een aan crack verslaafde vrouw.

Redactie
Robert Hill hoort in mei 2014 in de rechtszaal in New York dat zijn veroordeling wegens moord is vernietigd. Beeld ap
Robert Hill hoort in mei 2014 in de rechtszaal in New York dat zijn veroordeling wegens moord is vernietigd.Beeld ap

De drie werden vorig jaar vrijgesproken van betrokkenheid bij drie verschillende moorden in de jaren tachtig. De halfbroers kwamen vrij nadat de praktijken van de gepensioneerde rechercheur, Louis Scarcella, aan het licht waren gekomen. Het OM in Brooklyn is nu bezig met een onderzoek naar de moordzaken waaraan Scarcella werkte. In totaal worden 130 veroordelingen onderzocht, waaronder 70 waarin de rechercheur een belangrijke rol speelde.

Met de uitkering van het smartegeld wil het stadsbestuur langslepende rechtszaken voorkomen. De veroordelingen van de halfbroers werden in mei vernietigd door een rechter. Twee van hen, Robert Hill en Alvena Jennette, krijgen respectievelijk 7.15 en 6 miljoen dollar. Hill zat 27 jaar vast. Jennette verbleef twintig jaar in de cel, tot hij in 2007 vervroegd vrij kwam. De derde halfbroer, Darryl Austin, stierf in 2000 in de gevangenis na 13 jaar te hebben vastgezeten. Zijn moeder krijgt 3,85 miljoen dollar.

David Ranta, die in 2013 vrij kwam, heeft 6,5 miljoen dollar schadevergoeding gekregen. Beeld ap
David Ranta, die in 2013 vrij kwam, heeft 6,5 miljoen dollar schadevergoeding gekregen.Beeld ap

Reputatie

Scarcella had een reputatie bij zijn collega's en het OM dat hij moordzaken snel kon oplossen. De verslaafde die de rechercheur steeds inzette, Teresa Gomez, claimde dat de broers Austin en Jennette betrokken waren bij een moordzaak uit 1985. De rechercheur kwam met haar op de proppen in 1987, toen hij op de onopgeloste moordzaak werd gezet. Niet alleen werd het tweetal veroordeeld, ook getuigde ze tegen Hill in twee andere moordzaken. In een zaak werd hij vrijgesproken. In de tweede zaak, uit 1987, werd hij echter veroordeeld.

Haar getuigenissen werden echter tegengesproken door andere getuigen. Ook werd haar verhaal niet ondersteund door bewijs dat de politie vond op de plekken waar de moorden plaatsvonden. Scarcella ontkent nog steeds dat hij de broers erin heft geluisd. Hij gebruikte de verslaafde vrouw in zes zaken. De veroordelingen werden uitgesproken in een tijd dat New York werd geplaagd door veel criminaliteit en de druk hoog was om zaken op te lossen.

Een van de slachtoffers van rechercheur Louis Scarcella is ook Derrick Hamilton. Hij zat 21 jaar vast. Zijn veroordeling werd vorige week vernietigd. Beeld reuters
Een van de slachtoffers van rechercheur Louis Scarcella is ook Derrick Hamilton. Hij zat 21 jaar vast. Zijn veroordeling werd vorige week vernietigd.Beeld reuters

Werkloos

De advocaat van de broers zei dat ze hadden gekozen voor een deal omdat ze niet nog eens jarenlang kwijt wilden zijn aan een rechtszaak. Hill en Jennette zijn nu vijftigers. Hill heeft multiple sclerosis en Jennette is werkloos sinds zijn vrijlating. 'Ze hadden geen interesse om die lange weg af te leggen', zegt hun advocaat Perre Sussman in The New York Times over een rechtszaak.

Sussman stond vorig jaar ook David Ranta bij die 23 jaar onschuldig had vastgezeten. Ranta werd in 1990 veroordeeld wegens de moord op een rabbijn in Brooklyn. De geestelijke was vermoord door een crimineel die op de vlucht was na een mislukte overval. Volgens een getuige had de politie destijds echter geknoeid met de zogeheten line-up, de rij met mogelijke verdachten waarin Ranta was herkend. Daarop besloot het OM Ranta in 2013 op vrije voeten te stellen. Ranta, die een dag na zijn vrijlating een zware hartaanval kreeg, heeft vorig jaar 6,5 miljoen dollar gekregen van het stadsbestuur.

De veroordelingen vonden plaats in een tijd dat New York werd geplaagd werd door veel criminaliteit. Beeld epa
De veroordelingen vonden plaats in een tijd dat New York werd geplaagd werd door veel criminaliteit.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden