Drie Syrische terreurverdachten opgepakt in Duitsland, link met 'Parijs'

In een Duits asielzoekerscentrum zijn dinsdagochtend drie Syriërs opgepakt die ervan worden verdacht een slapende cel van IS te zijn. Vast staat dat de mannen contact hadden met de aanslagplegers van Parijs, zei minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière. De drie kwamen in november 2015 als vluchtelingen via de Balkanroute naar Duitsland.

Een van de verdachten wordt door de Duitse autoriteiten in hechtenis genomen. Beeld reuters

Voor dag en dauw deed de politie samen met de speciale antiterrorisme eenheid van de Duitse politie, GSG 9, een inval in drie Noord-Duitse AZC's, Sleeswijk-Holstein. Mohamed A. (26), Ibrahim M. (18) en Mahir al-H. (17) werden daarbij gearresteerd. Ook nam de politie computers, mobiele telefoons en documenten in beslag. Bij de minutieus voorbereide inval waren tweehonderd rechercheurs en agenten betrokken.

Vast staat dat drie Syriërs Duitsland binnen kwamen met dezelfde smokkelaars die de aanslagplegers naar Europa brachten, die in november vorig jaar in Parijs 130 mensen doodden. Bovendien zijn hun valse paspoorten zijn vervaardigd in dezelfde werkplaats als die van de aanslagplegers in Frankrijk.

Van de jongste verdachte, Mahir al-H., staat volgens de recherche vast dat hij zich in september vorig jaar bij IS aansloot en in Raqqa getraind is de omgang met wapens en springstof. Ook is bekend dat de mannen van IS geld kregen, 'hoge viercijferige bedragen', en mobiele telefoons met een speciaal versleuteld chatprogramma.

De Duitse recherche gaat er vanuit dat ze drie mannen door IS naar Duitsland zijn gestuurd om een aanslag voor te bereiden, al hebben ze daar tot nu toe geen concrete aanwijzingen voor kunnen vinden. De aanklacht die de drie woensdag al in de rechtszaal van het Bundesgericht in Karlsruhe te horen zullen krijgen, luidt 'lidmaatschap van een buitenlandse terroristische organisatie.'

Geschaduwd

Aan de arrestatie van de drie ging een lange weg vooraf. Al sinds hun aankomst in Duitsland worden ze afgeluisterd. In april riep de Landelijke Recherche zelfs een speciaal team in het leven om hen te schaduwen, EG Galaxy. De Maizière legde uit dat de lange observatieperiode nodig was om genoeg bewijs voor een eventuele veroordeling te verzamelen en benadrukte dat er in deze periode 'op geen enkel moment enig gevaar is uitgegaan van een van de drie personen'.

De drievoudige arrestatie is het zoveelste bewijs dat IS, zoals vorig jaar werd gevreesd, gebruik heeft gemaakt van de grote en deels ongecontroleerde vluchtelingenstroom richting Duitsland. De Landelijke Recherche twitterde dat er dit jaar 415 aanwijzingen zijn binnengekomen over vluchtelingen die in contact zouden staan met terroristische organisaties. Op dit moment lopen er naar 63 personen onderzoeken - dus 0,00004 procent van 1,3 miljoen vluchtelingen. 'Het is verkeerd om alle vluchtelingen onder verdenking te stellen', benadrukte De Maizière.

Maatregelen tegen terreur in Duitsland

Naar aanleiding van de aanslagen nam de Duitse regering een aantal maatregelen tegen terreur. Zo kunnen criminele Syriëgangers de Duitse nationaliteit verliezen, wordt videobewaking verbeterd en wordt de wapenwet gewijzigd. Lees hier meer.

Ongemakkelijke cijfers

Maar hoe klein het percentage ook is, de nieuwe cijfers zijn ongemakkelijk voor De Maizière en Merkel. De regering heeft de mogelijke link tussen vluchtelingen en IS eerst een tijd lang gebagatelliseerd. Toen dat op basis van feiten niet meer mogelijk was, hebben ze geprobeerd de dreiging zo veel mogelijk weg te nemen door maatregelen als verscherping van het asielrecht en twee anti-terreurpakketten.

Toch zullen deze arrestaties als zangzaad zijn voor het grenzen-dicht-koor in de Duitse samenleving. En niet alleen bij de AfD, ook bij Merkels kwelgeesten van de Beierse zusterpartij CSU. Met de vluchtelingenkwestie als voornaamste wapen willen zij verhinderen dat Merkel zich beschikbaar stelt voor een vierde ambtstermijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden