Drie stemmen

Vier vrouwen, geen hoofddoeken, dit is de grote stad. De tweede van links heeft uitgroei. Tijdje geleden alweer opgehouden met blonderen. Mag je geen geblondeerd haar hebben als je in Turkije op een stembureau werkt? Mag wel, de derde vrouw van links is pas nog aan het blonderen geweest. De eerste vrouw links heeft ook uitgroei, de blonde punten zitten net zo ver weg van de wortel als bij de tweede. Samen opgehouden met blonderen, zouden ze zussen zijn? Ze lijken op elkaar, dezelfde neus.

Het stembureau bevindt zich een in schooltje, net als zo vaak bij ons, overal op de wereld eigenlijk. Links de verhoging waarop de leraar resideert. De stoeltjes zijn van ACS, het staat in de rug gestanst, grote producent van schoolmeubilair in Turkije. Het linker tafeltje gaat al een tijdje mee, op de hoeken begint het plastic af te brokkelen. Kijk je op de site van ACS, zie je dat de dubbele uitvoering nog steeds verkrijgbaar is. Maar het zijn de losse setjes die de klok slaan. Ook in Turkije rukt het individualisme op.

Is de tweede van links naar het midden overgeheld om uitnodigender op de binnenkomende stemmers over te komen of wil ze niet half achter de stemboxen verdwijnen als de foto wordt genomen?

1147 is het nummer van dit stembureau, allebei de boxen hebben hetzelfde nummer. De telling van het aantal ingeleverde stembiljetten wordt bijgehouden op het schoolbord achter de dames. De rechter box: 210 + 137 = 347. De linker box 150 + 94 +100 = 344. Waar zijn die drie stemmen gebleven? Zou dat de fraude zijn waar de oppositiepartij het over heeft?

Vooral in Ankara zouden stemmen zijn verduisterd, de regeringspartij AKP heeft er met de hakken over de sloot gewonnen. Dit ís Ankara. De rechter box zit veel voller, klopt ook niet. Ho, ho, niet te voorbarig conclusies trekken. In de rechter box zijn de enveloppen dikker. Vier stemmen konden de kiezers uitbrengen. Op hoofdmannen, wat dat ook moge zijn, op gemeenteraadsleden, op de burgemeester van de provincie en op de burgemeester van de stad. Eén stem in een envelop voor de linker box, de rest van de stemmen in de rechter box, dat zou alles verklaren. Blijft over die drie stemmen. De oppositie eist hertelling.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden