Drie staalmakers fuseren tot grootste ter wereld
De Europese staalproducenten Usinor, Arbed en Aceralia zijn dichtbij een fusie. Hiermee zouden ze in een klap de grootste staalproducent ter wereld worden met een jaarlijkse productie van 44,4 miljoen ton staal en de huidige nummer een - het Zuid-Koreaanse Pohang (jaarproductie van 26,5 miljoen ton) - ver achter zich...
De bedrijven waren al langer in gesprek over samenwerking bij de productie van roestvrij staal. Vrijdag lieten de bedrijven weten dat de gesprekken inmiddels gaan over een fusie van alle activiteiten. De beurshandel in hun aandelen is opgeschort. Maandag komen de concerns met nadere mededelingen.
Door de fusie ontstaat een concern met een jaarlijkse omzet van 66 miljard euro, dat zich toelegt op de productie van plaatstaal voor auto's en wasmachines en stalen balken die worden gebruikt in de bouw en bij de aanleg van spoorwegen.
Het Franse Usinor heeft in het verleden al laten zien dat het slagvaardig kan opereren. In 1999 kocht het voormalige staatsbedrijf voor 2,6 miljard gulden de Belgische staalproducent Cockerill Sambre. Ook Arbed is een rijzende ster. In 1997 kocht het een belang van 35 procent in het Spaanse Aceralia, waarmee het volledige zeggenschap verwierf en in een keer de derde staalproducent ter wereld werd.
Analisten verwachten dat de nieuwe fusie door reorganisaties zal leiden tot vermindering van de productiecapaciteit. Dat is hard nodig omdat de staalproducenten nog steeds kampen met overcapaciteit. In 1999 krabbelde de staalindustrie overeind door een aantrekkende economie. Maar als de groei de komende jaren stagneert, worden nieuwe klappen verwacht. Een grote partij staat dan sterker in onderhandelingen met afnemers.
Het samengaan van grote staalproducenten komt moeilijk van de grond. Ook het wereldmarkt
aandeel van de nieuwe gigant komt maar net boven de 5 procent uit. Door staatssteun wordt de versnippering in de staalindustrie in stand gehouden. De Europese Unie heeft haar pogingen om de Europese staalproducenten te dwingen iets te doen aan de overcapaciteit jaren geleden al opgegeven. Eurocommissaris van Mededinging Monti heeft recent wel weer een aanval gelanceerd om een einde te maken aan de staatssteun.
Met een fusie van Usinor, Arbed en Aceralia zou een grote stap worden gezet in het concentratieproces in de Europese staalindustrie. Eerder al fuseerden Hoogovens en British Steel (1999) en de Duitse bedrijven Thyssen en Krupp (1997). Het is wel de vraag of de Europese Commissie goedkeuring geeft aan de fusieplannen. Vermoedelijk moet de combinatie belangen afstoten omdat ze anders een te sterke positie zou krijgen.