Drie schilderijen verbrand na roof

Onderzoek van asresten uit een Roemeense tegelkachel wijst uit dat tenminste drie van de zeven schilderijen die uit de Rotterdamse Kunsthal werden gestolen, zijn verbrand. Dat heeft de directeur van het Nationaal Museum van de Geschiedenis van Roemenië, Ernest Oberlander-Tarnoveanu, donderdag bekendgemaakt.

AMSTERDAM - Het museum onderzocht de inhoud van de tegelkachel van de moeder van schilderijendief Radu Dogaru uit het dorp Carcaliu op verzoek van de Roemeense justitie.

Oberlander-Tarnoveanu baseert zijn conclusie in de eerste plaats op de spijkers die in de as werden aangetroffen: die zijn ouder dan het einde van de 19de eeuw: 'Deze spijkers zijn het product van ambachtelijke technieken, huidige spijkers zijn industriële producten, dat is een verschil van hemel en aarde.' Zijn onderzoek wordt verder gestaafd door restanten van kleurstoffen. 'Deze pigmenten zijn specifiek voor olieverf die werd gebruikt door professionele kunstschilders, die zijn niet afkomstig uit verf die wordt gebruikt om meubels of hekken te verven.'

Op grond van dit restmateriaal kan worden geconcludeerd dat drie van de zeven schilderijen in Carcaliu zeker in rook zijn opgegaan. Volgens Oberlander-Tarnoveanu kan daar waarschijnlijk een vierde aan worden toegevoegd: 'Het werk waarvan we haakjes hebben gevonden, ofwel een recent werk, ofwel een ouder, maar gerestaureerd werk, waarvan het doek op een nieuwe ondersteuning werd gemonteerd.'

Alle schilderijen werden in de nacht van 15 op 16 oktober 2012 uit de Rotterdamse Kunsthal gestolen. Pogingen van de vier dieven ze aan verzamelaars of tussenpersonen door te verkopen liepen stuk op de bekendheid van de schilderijen. In de late herfst werden de werken voorlopig ondergebracht bij Olga Dogaru, de moeder van schilderijendief Radu Dogaru, in het dorp Carcaliu in het zuidoosten van Roemenië. Toen haar zoon in februari in officiële staat van beschuldiging werd gesteld, besloot zij de schilderijen te verbranden.

Van de drie overige werken is niet duidelijk wat ermee is gebeurd. Het gaat om twee werken van Claude Monet en een van Pablo Picasso. Volgens de zegsman van het museum is de kans bijzonder groot dat ze ook zijn verbrand. Maar omdat deze werken niet op doek, maar op papier zijn gemaakt, zullen ze nooit in sporenonderzoek worden aangetroffen: ze verbranden letterlijk compleet.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden