Drie op de tien studenten overschrijdt termijn leerrechten

Drie op de tien studenten met een vwo-diploma is na zeven jaar nog ingeschreven op de universiteit. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag gemeld....

ANP

Deze studenten studeren langer dan de leerrechtentermijn, waartoe de Tweede Kamer vlak voor het reces heeft besloten. De eerstejaars krijgen zes jaar leerrechten voor studies met een duur van vier jaar en zeven jaar voor studies van vijf jaar.

Als studenten geen leerrechten meer kunnen inzetten, krijgt de universiteit voor hen geen overheidsfinanciering. Twee derde van de eerstejaars in het wetenschappelijk onderwijs komt van het vwo.

Volgens het CBS is het rendement van studies die vijf jaar duren hoger dan studies met een vierjarige cursus. Na zeven jaar had 55 procent het einddiploma. Bij een vierjarige studie was 48 procent na zes jaar klaar. Bij de studies landbouw en diergeneeskunde zijn de rendementen het hoogst (68 procent). Het laagst zijn de rendementen bij taalwetenschappen, geschiedenis en kunst (42 procent).

Het CBS meldt verder dat autochtone studenten in het wetenschappelijk onderwijs sneller afstuderen dan allochtonen. Van de allochtone studenten die in 1999 met een vierjarige studie begonnen, slaagde 40 procent binnen de termijn van 6 jaar. Bij de autochtonen lag dat percentage op 50.

Met ingang van het studiejaar 2007/08 voert het ministerie van Onderwijs de leerrechten in. Het nieuwe financieringssysteem moet er toe leiden dat studenten efficiënter studeren. Als ze hun leerechten hebben opgebruikt en nog niet zijn afgestudeerd, zal de universiteit een hoger collegegeld vragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden