Drie onderzoeken naar déconfiture DSB Bank

Tweede Kamer stemt in met voorstel minister Bos...

den haag De Tweede Kamer gaat akkoord met het voorstel van minister Bos van Financiën voor onderzoeken naar de déconfiture van DSB Bank. Pogingen van de PVV en Rita Verdonk donderdag om een meerderheid voor een parlementaire enquête te krijgen, liepen spaak.

Bos kon voor de meest heikele kwesties rond de ondergang van DSB naar drie onderzoeken verwijzen. Een onafhankelijk onderzoek moet breed in kaart gaan brengen wat er in de laatste maanden allemaal is gebeurd rond DSB, en de rol die de toezichthouders daarin gespeeld hebben. Die conclusies moeten binnen drie maanden op tafel liggen, als het aan Bos ligt. Ook zijn eigen optreden zal bekeken worden, garandeerde hij de Kamer.

De toezichthouders AFM en DNB zullen het functioneren van bestuurders en oud-bestuurders als Gerrit Zalm en Ed Nijpels gaan onderzoeken. Bos wil dat onderzoek binnen enkele weken af hebben, omdat sommige oud-DSB’ers verantwoordelijke functies bekleden. Zalm is tegenwoordig topman van staatsbank ABN Amro, en Nijpels bestuursvoorzitter van pensioenfonds ABP. Zij kunnen niet aanblijven als er twijfel aan hun integriteit is.

Bos kondigde gisteren aan dat de Rijksrecherche gaat onderzoeken hoe verschillende media – waaronder de Volkskrant – konden weten dat DNB een noodregeling voor DSB wilde aanvragen. Hij schat dat ongeveer honderd mensen daarvan afgelopen weekeinde op de hoogte waren.

In een druk bezocht debat in de Kamer spraken de financieel woordvoerders hun medeleven uit met de gedupeerden van het DSB-debacle. Bos’ PvdA legt de verantwoordelijkheid vooral bij eigenaar Dirk Scheringa. ‘De droom van een megalomane zakenman werd de nachtmerrie van duizenden’, zei Mei Li Vos. ‘Het is dieptreurig wat hier aan schade is aangericht’, vond VVD’er Weekers.

De actie van Pieter Lakeman, die de ondergang van DSB versnelde door een oproep te doen om geld bij de bank weg te halen, oogstte felle kritiek. ‘Onverantwoord’, aldus Weekers. Maar ook Bos zelf kreeg veel kritiek. Vooral zijn uitspraak dat DSB ‘idiote’ provisies berekende, komt hem duur te staan. ‘Je constateert dat er een idiote situatie is, maar je doet niets’, zei PVV’er Van Dijck. Hij denkt dat Bos en Wellink er doelbewust op hebben aangestuurd om DSB de nek om te draaien.

In een poging dat beeld weg te nemen zegde Bos toe dat zijn ministerie alles in het werk zou stellen om Scheringa te helpen DSB te verkopen. De Kamer annuleerde daarop meteen een later overleg dat met Bos gepland stond, zodat hij hoogstpersoonlijk met Scheringa kon overleggen. Bos stuurde na dat onderhoud twee hoge ambtenaren met Scheringa mee naar De Nederlandsche Bank om te overleggen met potentiële kopers.

De meeste pijlen in de Kamer richtten zich echter op de toezichthouders, vooral op DNB.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden