Column

Drie nieuwtjes over Kardashians is te weinig

Op de openingspagina van de showbizz-sectie van de Daily Mail van gisteren telde ik drie Kardashiannieuwtjes.

Aaf Brandt Corstius
null Beeld afp
Beeld afp

1. Kim Kardashians voeten zijn opgezwollen door haar zwangerschap. 2. Caitlyn Jenner had een mooie blauwe jurk met blote schouders aan bij de Glamour Awards. 3. Khloé Kardashian had een boekpresentatie die zij combineerde met een zeer gedecolleteerd broekpak (het broekpak was overigens het nieuws, niet de boekpresentatie).

Drie nieuwtjes over de familie Kardashian is weinig trouwens, op de gemiddelde dag op de gemiddelde showbizzpagina. Meestal zijn het er wel vier of vijf. In de tijd dat Caitlyn Jenner zich liet ombouwen tot vrouw, waren het er zeker zes of zeven per dag.

Een Kardashiankenner - en daar reken ik mezelf toe - ziet inmiddels terugkerende thema's in de nieuwtjes. De kenner kan ze in een geschiedkundig perspectief stellen. Zo is het opgezwollenvoetennieuws van Kim Kardashian van deze week door een kenner natuurlijk meteen te plaatsen in de rijke historie van opgezwollenvoetennieuwtjes van Kim Kardashian, met als hoogtepunt die ene keer in 2013 toen Kims voeten ook zo gezwollen waren door haar zwangerschap en zij tóch besloot om hooggehakte sandalen van doorzichtige plastic aan te trekken. Google maar even op 'Kim Kardashian swollen feet'. Op die foto kunt u de rest van de dag teren, dat beloof ik.

En mocht u zo iemand zijn die zegt: 'De Kardashians? Dat ken ik allemaal niet!', dan heb ik u een beetje betrapt. Dan leest u, weet ik haast zeker, nooit nieuws op internet. Want elke nieuwspagina op het gehele internet bevat, heus waar, minstens één nieuwtje over deze machtige familie. (Ook nos.nl? Ja, ook nos.nl, april dit jaar: 'Kardashians op zoek naar Armeense roots.')

Een lieve jongen heeft nu een app gemaakt waarmee je nieuws over de Kardashians uit internet filtert. De app heet #KardBlock. Daarmee filter je dus meteen de helft van internet weg, lijkt mij. Misschien wel zo rustig.

Diezelfde jongen heeft beloofd dat hij een app gaat bouwen waarmee je al het Biebernieuws kunt censureren.

Misschien kan hij dan meteen een app ontwerpen die je op de digitale tv kunt aansluiten en waardoor je nooit meer een debat in een talkshow hoeft te aanschouwen waarbij een bewoner van een woonwijk naast een vluchtelingencentrum betoogt dat hij die mensen heus wel een leven gunt, maar niet bij hem om de hoek, terwijl de plaatselijke wethouder uitlegt dat het toch zal moeten.

Of een app voor de allerernstigste nieuwsconsumenten, die mij, als verslaggever van licht nieuws, regelmatig woedend laten weten dat er 'ook een oorlog in Syrië!' gaande is. Met die app kun je alleen nog maar nieuws lezen over de oorlog in Syrië.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden