nieuwsessex

Drie nieuwe arrestaties om containerdoden Essex, truckchauffeur blijft vastzitten

De Britse politie heeft drie mensen gearresteerd in verband met de 39 dode migranten die achter in een koelwagen in Essex zijn gevonden. Het gaat om een 38-jarige man en een vrouw, die zijn aangehouden in Warrington, en een 48-jarige man die uit Noord-Ierland komt.

Een wake voor de 39 migranten die omkwamen in een koelwagen die woensdag in Essex werd ontdekt.  Beeld EPA
Een wake voor de 39 migranten die omkwamen in een koelwagen die woensdag in Essex werd ontdekt.Beeld EPA

Meteen na de vondst van de migranten was de bestuurder van de truck, een 25-jarige man uit Noord-Ierland, al gearresteerd. Hij blijft voorlopig vastzitten. De drie verdachten worden verdacht van mensensmokkel en betrokkenheid bij de dood van de migranten.

Aanvankelijk gingen de autoriteiten ervan uit dat de dode migranten allen de Chinese nationaliteit hadden. Maar mogelijk waren er ook Vietnamezen onder de slachtoffers. De Vietnamese ambassade in Londen meldde dat zich verscheidene families uit Vietnam hadden gemeld om navraag te doen naar het lot van verwanten die worden vermist. Mogelijk bevinden zij zich onder de slachtoffers.

Een mensenrechtengroepering uit Vietnam zei dat een 26-jarige vrouw die via smokkelroutes op weg was naar Groot-Brittannië haar moeder in een sms had laten weten dat ze geen adem meer kreeg. De tijd waarop ze het bericht verstuurde was gelijk aan de tijd dat de vrachtwagen op weg was van België naar Groot-Brittannië.

‘Het spijt me, mama en papa. Mijn tocht naar het buitenland was geen succes. Ik hou zoveel van jullie. Ik kan niet ademen. Ik kom uit de stad Nghen, district Can Loc, Ha Tinh, Vietnam.. het spijt me, mama’, luidde de tekst van het laatste bericht dat ze naar haar familie stuurde.

Verontrustende berichten

De mensenrechtengroepering zegt nog meer berichten te hebben ontvangen van verontruste Vietnamezen die bang zijn dat hun familieleden zijn omgekomen in de koelwagen die woensdag in Essex werd ontdekt. VietHome, een organisatie voor de Vietnamese gemeenschap in Groot-Brittannië meldde ook dat zij van tien families had gehoord over verwanten die sinds kort worden vermist.

Vlak voor de laatste arrestatie had de Chinese regering Groot-Brittannië opgeroepen de schuldigen voor het drama ‘streng te straffen’. Donderdag hebben de Britse autoriteiten 11 van de 39 slachtoffers (31 mannen en 8 vrouwen) van Essex naar een mortuarium in Londen gebracht. Daar probeerden forensische experts vrijdag de doodsoorzaak te achterhalen.

De politie liet weten dat het lang kan duren voordat daar zekerheid over is. De Chinese autoriteiten hebben een team naar Essex gestuurd om te helpen bij het onderzoek. Ook Vietnamese experts zullen bij het onderzoek worden betrokken.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Beijing riep de internationale gemeenschap op om meer samen te werken om ‘nieuwe tragedies’ in de toekomst te voorkomen. In een commentaar schreef de Global Times, een krant die door de Chinese communistische partij wordt uitgegeven, dat de Britse autoriteiten medeverantwoordelijk zijn voor het drama. ‘Het is duidelijk dat Groot-Brittannië en de betrokken Europese landen niet aan hun plicht hebben voldaan om deze mensen te beschermen tegen zo’n dood.’

Volgens de krant hebben de Britse autoriteiten kennelijk geen lessen getrokken uit het drama bij Dover in 2000. Toen werden de lijken van 58 migranten aangetroffen in een vrachtwagen. De chauffeur, een Nederlander, kreeg veertien jaar celstraf. Maar hij zit inmiddels weer achter het stuur.

Busjes van een uitvaartbedrijf komen aan bij de haven om de lichamen van de 39 slachtoffers op te halen.  Beeld REUTERS
Busjes van een uitvaartbedrijf komen aan bij de haven om de lichamen van de 39 slachtoffers op te halen.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden