Drie misverstanden over de restitutieverzekering

In de wirwar aan keuzes voor zorgverzekeringen is het soms lastig de juiste informatie te vinden. Zo bestaan er bij veel mensen veel misverstanden over de restitutieverzekering, weet Kees Vos. Hij helpt de belangrijkste misverstanden over deze 'vrijekeuzeverzekering' de wereld uit.

null Beeld ONVZ
Beeld ONVZ

Er zijn in Nederland twee soorten zorgverzekeringen: de naturaverzekering en de restitutieverzekering. En voor de volledigheid: een combinatie van die twee is ook mogelijk. Over die restitutieverzekering bestaan opvallend veel misverstanden, weet Kees Vos, manager klantenservice van ONVZ Zorgverzekeraar. Dagelijks krijgt hij er tientallen telefoontjes. Hij zet de belangrijkste misverstanden op een rij.

1. Restitutie is niet duurder
Over restitutieverzekeringen bestaan echter veel misverstanden. Een van de belangrijkste is dat de restitutieverzekering duurder is dan een natura verzekering. Uit cijfers van verschillende vergelijkingswebsites blijkt dat een restitutiepolis helemaal niet per definitie duurder is dan een naturapolis. Wel is het zo dat de restitutiepolis van verzekeraars die uitsluitend dit type verzekeringen aanbieden vaak goedkoper zijn dan de restitutiepolis van verzekeraars die zowel naturapolissen als restitutiepolissen aanbieden. Het kan daarom raadzaam zijn een 'zuivere restitutieverzekeraar' te kiezen.

2. Verzekerden hoeven niets voorschieten
Een ander veelgehoord misverstand over de restitutieverzekering is dat verzekerden behandelingen moeten voorschieten. Dat is onjuist. De verzekeraar regelt de financiën net als bij een naturaverzekering rechtstreeks met de zorgverlener.

3. De kwaliteit van zorg is gegarandeerd
Tot slot wordt wel eens gezegd dat naturaverzekeraars de beste zorg voor hun verzekerden willen en dat restitutieverzekeraars verzekerden ook naar minder goede artsen laten gaan. Ook dat is een fabeltje. Er is een duidelijk verschil tussen prijsonderhandelingen en kwaliteit van een zorgverlener. De kwaliteit van alle artsen en ziekenhuizen in Nederland wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Deskundigen maken zich zorgen over die keuzevrijheid. Niet alleen bij de goedkoopste zorgverzekeringen wordt de keuze van de patiënt ingeperkt, ook bij duurdere zorgverzekeringen kunnen patiënten niet meer in alle ziekenhuizen terecht, zo stelt Independer. Volgens de vergelijkingswebsite is er 'eigenlijk nog maar één zorgpolis beschikbaar waar de patiënt werkelijk alle keuzevrijheid heeft, een polis van ONVZ', zo meldde de NOS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden