Drie ministers verlaten Turks kabinet

Het kabinet van de Turkse premier Bülent Ecevit dreigt te verkruimelen nu maandag drie ministers uit zijn centrumlinkse DSP zijn opgestapt, onder wie vice-premier en partijgenoot Hüsamettin Özkan....

ReutersAFP en AP

De drie zegden tegelijktertijd hun lidmaatschap van de partij op. Omdat naar het zich gisteravond liet aanzien vijftien parlementariërs hun voorbeeld volgden, lijkt de crisis in de DSP compleet. De zwakke gezondheid van de premier was vorige week al aanleiding voor negen parlementariërs om aan te dringen op Ecevits vertrek.

Özkan werd beschouwd als de rechterhand van de premier. Hij wist achter de schermen regelmatig grote conflicten tussen de drie coalitiepartners weg te masseren. Maar de laatste maanden ontstond verwijdering tussen Ecevit, diens vrouw Rahsan en hem. De Ecevits krijgen het verwijt dat zij de partij runnen als een koninklijke dictatuur.

Bovendien waren de interne spanningen in het kabinet niet langer te verbergen. Het afschaffen van de doodstraf en het toekennen van meer rechten aan de Koerden vormden een steeds grotere splijtzwam tussen DSP en de conservatieve ANAP enerzijds en de extreemrechtse MHP anderzijds. De MHP is tegen beide eisen die de EU verbindt aan de Turkse kandidatuur voor de Unie.

Vice-premier en leider van de MHP Devlet Bahceli had zondag al dringend opgeroepen in november vervroegde verkiezingen te houden, ofschoon de coalitie nog zeer recent had verklaard vervroegde verkiezingen uit te sluiten. De Turken zouden normaal gesproken pas in april 2004 naar de stembus gaan. De MHP is door het opstappen van de DSP-leden nu hoogstwaarschijnlijk de grootste partij in het parlement.

Bahceli's oproep voor vervroegde verkiezingen krijgt vrijwel zeker de steun van oppositiepartijen DYP (de conservatieve Partij van het Juiste Pad van oud-premier Tansu Çiller) en AKP (de islamistische Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij van de populaire Tayyip Erdogan).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden