Drie miljoen Nederlanders krijgen komende weken jodiumpillen tegen straling

Aan drie miljoen Nederlanders worden de komende weken jodiumpillen uitgedeeld. Het gaat om 1,2 miljoen huishoudens die maximaal 100 kilometer van een kerncentrale wonen. Deze week krijgen deze huishoudens een aankondiging dat de pillen komen. Daarna worden in twee weken tijd de doosjes door PostNL bezorgd.

De kerncentrale van Borssele. Bewoners in de omgeving van de centrale ontvangen jodiumpillen. Foto anp

Aan mensen jonger dan 40 worden pillen verstrekt als zij binnen een straal van 20 kilometer van een kerncentrale wonen. Aan mensen jonger dan 18 als zij tot 100 kilometer van een centrale wonen. Hun wordt bij een kernramp aangeraden de pillen te slikken om de kans op schildklierkanker zo veel mogelijk te beperken. Als het zover komt, zal de overheid de dosering adviseren. Die is afhankelijk van de sterkte van de radioactieve straling die vrijkomt maar ook van bijvoorbeeld de windrichting. Mensen ouder dan 40 krijgen geen tabletten, voor hen is het risico op schildklierkanker door blootstelling aan radioactief jodium kleiner.

De pillen hebben de beste werking bij slikken tussen twaalf uur voordat radioactieve straling vrijkomt tot acht uur daarna, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Daarom is besloten de pillen alvast aan huishoudens te verstrekken. Nederland volgt hiermee beleid dat in Duitsland en België al praktijk is.

Het gaat om een voorraad die de rijksoverheid sinds 1987 in Zoetermeer aanhoudt na de kernramp in Tsjernobyl. Die centrale voorraad wordt niet opgeheven. Het Rijk houdt een kleinere voorraad aan zodat gemeenten bijvoorbeeld aan nieuwe inwoners pillen kunnen verstrekken.

De houdbaarheidstermijn van de pillen verstrijkt over negen jaar. Dan zal eventueel een nieuwe voorraad moeten worden gedistribueerd. De kosten van de operatie, inclusief pillen, voorlichting en verstrekking, komen op zo'n 3 miljoen euro. Het gaat in Oost-Nederland om inwoners die in de nabijheid van de kerncentrale Emsland wonen. In het zuiden gaat het om de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele, het Belgische Doel, Mol en Tihange. Mensen die dicht bij de onderzoekscentrale in Petten (Noord-Holland) wonen, krijgen van de gemeente jodiumpillen.

Bekijk hier in welke regio's jodiumpillen worden uitgedeeld.

Meer over