Nieuws Chili

Drie mensen omgekomen in Chileense hoofdstad Santiago na protesten

Drie mensen zijn zaterdagavond (lokale tijd) tijdens onlusten in de Chileense hoofdstad Santiago door een brand in een supermarkt om het leven gekomen. De brand brak uit tijdens plunderingen, zei burgemeester Karla Rubilar zondagochtend vroeg. 

Een arrestatie in het metrostation Los Heroes in Santiago. Beeld EPA

“We moeten melden dat drie mensen zijn omgekomen bij een brand in een supermarkt. Twee mensen zijn in de vlammen omgekomen en een derde is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, maar is later overleden”, vertelde Rubilar aan verslaggevers. 

Eerder had de Chileense president Sebastián Piñera de noodtoestand uitgeroepen voor de hoofdstad Santiago.  Veel mensen gingen vrijdag de straat op om te protesteren tegen tariefsverhogingen in het openbaar vervoer. Zo’n zestien bussen gingen in vlammen op, winkels werden geplunderd en een tiental metrostations, het hoofdkantoor van het energiebedrijf en een bankfiliaal werden in brand gestoken. Het reisadvies voor Chili is iets aangescherpt.

Piñera hield in de nachtelijke uren een toespraak op televisie, waarin hij de noodtoestand uitriep. Hij zei dat hij een speciale wetgeving in het leven roept om de degenen die verantwoordelijk zijn voor de schade te berechten. Ook zei hij in dialoog te willen gaan met de mensen die hardst zijn getroffen door de prijsstijgingen.

De noodtoestand geldt in eerste instantie voor vijftien dagen en beperkt de vrijheid van verkeer en vergadering. Als gevolg van de noodsituatie heeft de nationale voetbalbond dit weekend de wedstrijden opgeschort. Het leger zal gaan patrouilleren in de probleemgebieden in de stad met 7 miljoen inwoners. Vooralsnog is er geen avondklok ingesteld.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft naar aanleiding van de protesten het reisadvies voor Chili ietwat aangescherpt. Het ministerie wijst reizigers erop dat in de hoofdstad Santiago de noodtoestand is uitgeroepen in verband met de gewelddadige demonstraties.

Chili is een van de rijkste landen in Latijns-Amerika, al kent het land ook een grote ongelijkheid tussen arm en rijk. De kosten van levensonderhoud staan hoog op de politieke agenda. De onrust begon toen de regering twee weken geleden de prijzen van het metrokaartje verhoogde, daarbij wijzend naar hogere energiekosten en een zwakke peso. Daarop gingen scholieren en studenten de barricades op.

Vrijdag was de meest grimmige dag van de protesten. Vanwege het geweld zijn alle metrostations in de stad gesloten. Die blijven dit weekend dicht.

Eerder op vrijdag vertelde minister van transport Gloria Hutt dat de tariefsverhoging niet zal worden teruggedraaid. Volgens haar subsidieert de regering de helft van de operatiekosten van de metro, één van de meest moderne en Zuid-Amerika. ‘Dit is geen discussie die zou moeten uitmonden in de hoeveelheid geweld die we nu hebben gezien’, voegde ze er aan toe.

Een ticketloket van de metro staat in brand tijdens de protesten tegen hogere tarieven voor het openbaar vervoer in Santiago, Chili. Beeld REUTERS

Agressief neoliberalisme in Chili
Chili geldt als de neoliberale proeftuin van de wereld. Niet consumeren staat er gelijk aan falen. Maar bijna nergens is ook de kloof tussen arm en rijk zo groot. Vlak voor de verkiezingen in 2017 schreef correspondent Marjolein van de Water deze reportage over de gevolgen van agressief neoliberalisme in Chili.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden