Drie medewerkers dreigen Arnold Heertje met rechter

Drie economiedocenten die hebben meegewerkt aan een nieuwe versie van Arnold Heertje's bekende studieboek De Kern van de Economie willen juridische stappen ondernemen tegen de hoogleraar....

De drie zouden per hoofdstuk duizend gulden plus een deel van de royalties krijgen. 'Nu worden we afgescheept met een eenmalig bedrag', zegt Willem Opmeer, voormalig economiedocent aan de lerarenopleiding in Amsterdam en nu wethouder in Diemen.

Opmeer schreef liefst zes hoofdstukken voor het boek. Daarvan werden er volgens hem vier goedgekeurd en geheel of gedeeltelijk in het boek opgenomen. 'Als totale vergoeding wordt mij nu een bedrag van 1750 gulden aangeboden', aldus een boze Opmeer.

Ook Donald Koppel (docent economie in Amstelveen) en Marita Smits (docent economie in Almere) leggen zich niet bij een lage eenmalige vergoeding neer en willen desnoods via een rechtszaak de betaling van het oorspronkelijk toegezegde bedrag afdwingen.

Heertje bracht samen met co-auteur Walter Kanning vorig jaar in verschillende edities voor de Tweede Fase van Havo en VWO nieuwe versies van De Kern van de Economie op de markt. Een deel van het boek werd door medewerkers geschreven. Volgens Hans Burgers, juridisch adviseur van de drie economiedocenten, was deze medewerkers zelfs het co-auteurschap beloofd.

Maar deze afspraak noch die over de over de honorering werden schriftelijk vastgelegd. 'Heertje wilde nooit iets op papier zetten. Veel afspraken gingen mondeling. Nu begrijpen wij waarom.' Toch valt volgens hem uit de correspondentie wel op te maken dat de medewerkers aanvankelijk een veel hogere vergoeding in het vooruitzicht was gesteld. Daarom staan de drie medewerkers volgens hem ook sterk in een rechtszaak.

Heertje doet het conflict af als een 'infantiele discussie'. 'Er zijn helemaal geen hoofdstukken van medewerkers goedgekeurd. We hebben er juist enorm veel aan moeten doen. Nu zijn we zelfs nog bezig met het uitwerken van het materiaal. De betaling is gewoon comform de kwaliteit.' Walter Kanning, die samen met Heertje de eindverantwoording had voor het boek, citeert daarbij Opmeer zelf. 'Hij heeft mij gezegd dat hij zich in sommige hoofdstukken van het boek niet eens meer herkende.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden