Drie manieren om de crisis bij Ajax te bezweren

Winnen van Go Ahead is zondag een vereiste voor Ajax en trainer Peter Bosz. Wat kan de club nog meer doen om de achterban tevreden te stellen?

Ajax speler Davy Klaassen scoort de eretreffer de uit een strafschop in de Champions League Play-offs tussen FC Rostov en Ajax. Beeld anp
Ajax speler Davy Klaassen scoort de eretreffer de uit een strafschop in de Champions League Play-offs tussen FC Rostov en Ajax.Beeld anp

1 Koop Ziyech

Het is misschien bord-op-schoot-scouting, maar de tijd dringt. Voor Ajax. Voor Hakim Ziyech. Ze hebben elkaar nodig. Ajax mist een creatieve geest op het middenveld. Iemand die een van de getalenteerde spitsen in de drukte vindt, die buitenspelers Younes en El Ghazi met een steekbal kan wegsturen, die zelf een geweldig schot heeft. Die ook nog een tegenstander kan passeren. Dat lukt dit middenveld niet. Klaassen, Bazoer en Gudelj hebben geen verrassing in de heupen, geen lijm aan de voeten en hun combinaties zijn traag en voorspelbaar. In slechte tijden zijn ze onzichtbaar.

Ajax hoopte lang dat Daley Sinkgraven, anderhalf jaar geleden voor 9 miljoen euro van Heerenveen overgekomen, brille en iets kwikzilverachtigs aan het steriele spel zou toevoegen. Maar zijn doorbraak blijft uit. Evenals die van Abdelhak Nouri. Het veronderstelde kroonjuweel is alweer 19 jaar, maar zit nog altijd niet bij de selectie.

FC Twente speler Hakim Ziyech met FC Groningen speler Jason Davidson. Beeld anp
FC Twente speler Hakim Ziyech met FC Groningen speler Jason Davidson.Beeld anp

Ziyech mag Nouri niet in de weg staan, is het argument van de directie. Maar zou Ziyech niet juist de ontwikkeling van Nouri kunnen bespoedigen? De Drontenaar is geen allemansvriend, maar als hij raszuiver toptalent ontwaart, schuilt in hem juist een bevlogen mentor. Vraag het Cabral, Ould-Chikh en Ünes maar. De eredivisie heeft bovendien geen geheimen voor Ziyech. Hij is een garantie voor doelpunten en assists gebleken bij een club, FC Twente, die bijna uit elkaar spatte van ellende.

Je kunt nog wel een onbekend toptalent uit Zuid-Amerika of Denemarken halen, maar die riedel zijn de fans behoorlijk beu, los nog van de aanpassingsproblemen aan het land en/of niveau. Paai je achterban dus eens met iets kant-en-klaars.

2 Investeer in lengte en leiderschap

Hulpeloos zag Ajax er in de luchtduels uit tegen FK Rostov. Veltman en Riedewald versus Erikhov en Azmoun, het was als stokstaartjes tegen kangoeroes. Maar ook Roda JC waande zich in de competitie twee weken geleden op een speelplein in het Amsterdamse strafschopgebied. Niet zo vreemd natuurlijk als de meest kopsterke spelers, Van der Hoorn en Milik, worden verkocht.

De belofte vanuit de clubleiding dat zelfopgeleide Ajacieden door de opgeschudde jeugdopleiding eerder rijp zouden zijn, ook in mentaal opzicht, wordt almaar weer gelogenstraft. Neem Joël Veltman. De verdediger zit nu vier jaar bij het eerste, maar hij blijft grossieren in pijnlijke inschattingsfouten.

Cruciale factor voor een jonge selectie zijn de juiste leermeesters. Klassenoudsten Lasse Schöne en Heiko Westermann missen daarvoor respectievelijk karakter en aanzien. Aanvoerders Gudelj en Klaassen zijn te druk met hun eigen moeizame spel.

'We speelden met schijt in de broek', stelde Gudelj tegen Ajax tv in Rostov. Was juist hij, de als een warrior overkomende middenvelder, niet gehaald om daar iets aan te doen? Zou Klaassen niet allang zijn ploeg bij de hand moeten nemen op zijn 23ste? Moet de van Newcastle gehuurde doelman Krul dat nu in zijn eentje doen? Kan daar niet nog wat lengte en leiderschap bij?

Lasse Schöne en Joël Veltman. Beeld epa
Lasse Schöne en Joël Veltman.Beeld epa

3 Communiceer

Het is niet dat de nederlaag in Rostov compleet werd genegeerd door Ajax. Op de site verschenen als gewoonlijk uittreksels van de (vernietigende) krantenverslagen. De interviewtjes met de eigen spelers dropen van pijn en woede.

Maar al snel was er beter nieuws. Zoals de reactie van een 'trotse' Jasper Cillessen vanwege zijn transfer naar Barcelona met als extraatje de toptien van diens mooiste reddingen. En liefst vier berichten over de komst van zijn (tijdelijke) opvolger Tim Krul.

Zo schuif je de ellende als vanzelf naar beneden. Nergens dook een beleidsbepaler op om tekst en uitleg te geven over het fiasco en over hoe het nu verder moet. Peter Bosz schoof gisteren niet aan voor de media op weg naar het duel bij Go Ahead (zondag), omdat de A-selectie een dag vrij had.

Het is ook niet zozeer aan Bosz, die al in Rostov reageerde, nu tekst en uitleg te geven. Dat is aan algemeen directeur Van der Sar en technisch directeur Overmars.

Ze hebben heus in de buidel getast (vooral voor de Colombiaanse talenten Cassierra en Sanchez), maar louter met het idee later weer te cashen. Dat is niet alleen hun beleid, het is de opvatting van de raad van commissarissen, van Theo van Duivenbode met name. Verblind werd Ajax door de vier landstitels, door de aanvankelijke dekking van Cruijff. De komst van Bosz moest nieuw elan geven, aldus Van der Sar in een pre-seizoenbespiegeling. Maar op welke manier en termijn exact, dat is nog steeds in nevelen gehuld. Terwijl er al wordt gevraagd om de scalp van Bosz.

Ze kunnen er alsnog voor gaan liggen. Doe iets, zeg iets, geef de supporters van wie het chagrijn evenredig oploopt met de prijs van hun seizoenkaart, iets van perspectief. Verstop je niet langer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden