Drie man overleggen toekomst Kosovo

Een driemanschap, bestaande uit een Amerikaan, een Europeaan en een Rus, gaat het overleg over Kosovo voeren. Dit heeft de Contactgroep voor Kosovo woensdagavond beslist....

Van onze buitenlandredactie

De onderhandelingen over de Servische provincie Kosovo zijn al maanden aan de gang. Servië, gesteund door Rusland, verzet zich uit alle macht tegen onafhankelijkheid. Voor de Albanese bevolking, die 90 procent van Kosovo uitmaakt, is onafhankelijkheid een sine qua non. Zij worden gesteund door de Verenigde Staten en de Europese Unie.

De EU heeft echter moeite de rangen gesloten te houden. Spanje en Cyprus, die zelf met opstandige minderheden kampen, en Slovakije en Griekenland, die geweldsuitbarstingen in hun regio vrezen, betwijfelen de noodzaak van onafhankelijkheid. Het voordeel van het nieuwe driemanschap is dat de EU daarin met één stem spreekt. De Amerikaanse en Russische leden van het driemanschap zijn al aangewezen. De Europese vertegenwoordiger wordt volgens diplomaten volgende week gekozen.

Ook wordt volgende week bepaald hoe lang het driemanschap voor zijn overleg krijgt. De EU vindt dat de termijn beperkt moet worden tot ‘min of meer 120 dagen’, Rusland wil geen tijdslimiet. Ook is er gesteggel over het uitgangspunt van het driemanschap. Volgens de VS en de EU moet dat het plan van de VN-gezant Ahtisaari zijn. Dat plan stelt een ‘voorwaardelijke onafhankelijkheid’ van Kosovo in het vooruitzicht. Rusland en Servië vinden het plan-Ahtisaari als basis ongeschikt.

Ondertussen neemt de vrees toe dat de Kosovo-Albanezen de onafhankelijkheid unilateraal zullen uitroepen. Kosovaarse kranten bestempelden het driemanschap donderdag als ‘een plan C’, na de mislukking van plan A in de Veiligheidsraad en plan B in de Contactgroep. Op een persconferentie zei de Kosovaarse premier Agim Çeku: ‘Geduld zal ons geen onafhankelijkheid brengen’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden