Drie maanden voor José Bové na vernielen van McDonald's

De populaire Franse boerenleider José Bové heeft woensdag drie maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf gekregen voor de vernieling van een filiaal van McDonald's....

Van onze correspondent

Bovés medeplichtigen kregen allemaal lichte voorwaardelijke straffen en geldboetes. Net als hij zijn ze allemaal lid van de linkse boerenbond Confédération Paysanne. Een van de tien verdachten werd vrijgesproken. Bové liet weten dat hij in beroep gaat.

Bové en zijn compagnons vernielden op 12 augustus 1999 het splinternieuwe restaurant van McDonald's in het Cevennenstadje Millau. Zelf sprak Bové consequent van 'demontage', en heeft hij staande gehouden dat er nauwelijks schade was toegebracht.

De actie vormde een protest tegen de beslissing van de Verenigde Staten om een extra belasting te heffen op een aantal Europese landbouwproducten. De reden daarvan was dat de Europese Unie weigert Amerikaans hormonenvlees in te voeren. Eén van de getroffen producten was de Roquefort-kaas die in de regio-Millau wordt gemaakt.

Bové werd gearresteerd, daarna razendsnel een nationale held, om vervolgens de internationale camera's te veroveren. Hij ontpopte zich vorig najaar tijdens de bijeenkomst in Seattle van de Wereldhandelsorganisatie tot de woordvoerder van de tegenstanders van de mondialisering. Zijn proces afgelopen zomer werd opnieuw een gebeurtenis van formaat voor actievoerders van allerlei pluimage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden