Drie maanden cel voor per ongeluk ontvoeren baby

Op 21 december 2009 stal Richard P. een Renault Clio. En een baby. De auto uit woede. De baby per ongeluk. Donderdag hoorde hij zijn straf: drie maanden cel.

Zijn advocaat Jan Sneep vindt dat gezien de omstandigheden aan de forse kant: ‘Hij heeft er ook niet om gevraagd hè. Hij is óók geschrokken, hij hééft ook pech gehad. Het is net het scenario van een slechte film.’

Gladheid

Die film begint die maandagochtend bij het station van het Brabantse Zevenbergen: P. (36) laat zich met de auto afzetten. Hij wil de bus pakken, maar die blijkt niet te rijden vanwege de gladheid. Hij vraagt aan een conducteur of hij met zijn buskaart mee mag in de trein, maar hij wordt uitgelachen. P. wordt boos en neemt in zijn woede een besluit: ‘Dan steel ik een auto.’

Even verderop staat de Clio met draaiende motor. De bestuurder is even uitgestapt om op de borden te kijken hoe laat de treinen rijden. De portieren zijn niet op slot. P. grijpt zijn kans, stapt in en geeft gas. Als hij een stukje op weg is, wil hij zijn stoel naar achteren zetten. Dat lukt niet. Hij kijkt achterom: op de achterbank staat een babystoeltje met daarin een jongetje van 5 maanden oud.

De baby blijft kalm. P. ook. Hij rijdt naar een supermarkt die hij kent in het naburige Wagenberg, geeft daar het jongetje af met de woorden 'deze komt uit Zevenbergen' en vervolgt zijn vlucht. Een stukje verderop wordt hij aangehouden na een korte achtervolging.

Totaal ontredderd

Wie dan intussen niet meer kalm is, is de vader van het kind, die zijn auto heeft zien verdwijnen. De rechtbank: ‘De gelatenheid waarmee het jongetje het avontuur heeft beleefd, staat in schril contrast met de impact die het voor anderen heeft gehad. De vader blijft machteloos en totaal ontredderd achter. Hij meende juist goed te doen door de motor draaiende te laten, zodat zijn zoontje op die koude ochtend verzekerd bleef van verwarming. De moeder, die direct telefonisch op de hoogte is gebracht, heeft op indringende wijze de paniek bij haar partner ervaren.’ De politie slaat intussen groot alarm, onder meer via een sms-alert. Het duurt slechts enkele minuten. Dan komt de melding dat de baby terecht is.

Donderdag werd P. veroordeeld tot 3 maanden cel. Die heeft hij in voorarrest al uitgezeten. De rechtbank gelooft dat hij niet uit was op een ontvoering. En hoewel de rechters de ‘verontwaardiging in de maatschappij’ begrijpen (‘voor ouders van zeer jonge kinderen in het algemeen brengt het voorval grote gevoelens van onveiligheid met zich mee’), geldt de straf alleen voor de autodiefstal. De eis tot vergoeding van 300 euro voor de ‘immateriële schade’ van de ouders, werd afgewezen.

Kind in kinderzitje (kind van de foto komt niet voor in het verhaal). (Colourbox. )
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.