Drie keer ging Verheijen écht in de fout

VVD'er Mark Verheijen jongleerde in zijn tijd als gedeputeerde van de provincie Limburg met verschillende functies. Hij handelde vaak op het randje van integer, meestal zat hij net aan de goede kant. Drie keer ging hij echt over de grens, oordeelt de Commissie Integriteit van de VVD.

Joost de Vries
VVD-Kamerlid Mark Verheijen in de Tweede Kamer. Beeld ANP
VVD-Kamerlid Mark Verheijen in de Tweede Kamer.Beeld ANP

De commissie wijst in haar conclusies op het risico van het combineren van verschillende petten. Verheijen was gedeputeerde, vicevoorzitter, respectievelijk waarnemend voorzitter van de VVD, lid van de Raad van Toezicht van stichting ProDemos en kandidaat-lid voor de Tweede Kamer. 'Een gevoelige combinatie', staat in het rapport.

Uit hoofde van die functies bezocht hij bijeenkomsten, vergaderingen, nam hij deel aan feestjes, presentaties en diners. Soms betaalde hij zelf, vaker declareerde hij bij de provincie Limburg. In veel gevallen was dat geoorloofd. Toch ging hij drie keer in de fout. Vaak genoeg voor de commissie om te oordelen dat hij handelde in strijd met het 'integriteitskader' van de VVD.

Reizen naar ProDemos
Tussen augustus 2011 en juni 2012 reisde hij vijf keer af naar Den Haag om deel te nemen aan vergaderingen van stichting ProDemos. De stichting promoot educatie over democratie en rechtsstaat. Verheijen was lid van de raad van toezicht. Twee keer gebruikte hij voor de reis de NS-card van de provincie, twee keer ging hij met de dienstauto. 'Een aantal dienstritten en één NS-rit zijn niet verrekend terwijl ik wel de vergoeding ontving van 19 cent per kilometer. Hoe ik dit heb kunnen laten gebeuren, kan ik niet meer reconstrueren, maar dit is een verzuim', zegt Verheijen tegen de commissie.

De commissie oordeelt: 'Met deze uitgaven was geen provinciaal belang gediend en ze zijn dubbel gedeclareerd.'

De commissie oordeelt

'Met deze uitgaven was geen provinciaal belang gediend en ze zijn dubbel gedeclareerd.'

Diner met Van Rey en Van Pol
In juni 2012 schoof Verheijen aan bij een diner van vastgoedbeurs Provada in Amsterdam. Tot 2011 nam de provincie Limburg deel aan de beurs, maar dat jaar niet meer. Andere Limburgse instellingen hadden nog wel een stand bij het evenement. Verheijen werd als gedeputeerde uitgenodigd voor het diner. Hij ging in op de uitnodiging en zegde toe het diner mede namens de provincie aan te bieden. 'Zo toonde de provincie toch haar betrokkenheid bij het Provada-initiatief. Die afspraak is door de provincie bevestigd.'

Bij het diner waren de inmiddels omstreden Roermondse vastgoedbaas Piet van Pol en ex-VVD-wethouder Jos van Rey aanwezig. De wijn die werd geschonken kwam uit flessen van 127 euro per stuk. Achteraf stuurde de organisatie een rekening naar de provincie. Limburg mocht opdraaien voor 657 euro, een kwart van de dinerkosten. 'Uiteindelijk waren dit helaas bedragen die voor een overheid niet te verantwoorden zijn', zegt Verheijen achteraf. Over Van Pol en Van Rey zegt hij tegen de commissie: 'Ik wil opmerken dat zij op dat moment nog geen verdachte waren in een strafrechtelijk onderzoek.'

De commissie oordeelt: 'Deze uitgaven zijn deels in strijd met de terughoudendheid die gepast is bij het in rekening brengen van uitgaven.'

De commissie oordeelt

'Deze uitgaven zijn deels in strijd met de terughoudendheid die gepast is bij het in rekening brengen van uitgaven.'

De omstreden voormalig wethouder Jos van Rey, hier in september 2013. Beeld anp
De omstreden voormalig wethouder Jos van Rey, hier in september 2013.Beeld anp

Verkiezingsdebat Wakker Nederland
In augustus 2012, middenin de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van september, nam Verheijen deel aan een radiodebat van Wakker Nederland in Amsterdam. Hij kruiste de degens met EO-presentator en ChristenUnie-kandidaat Herman Wegter. Verheijen was toen nog gedeputeerde, maar was op de radio als kandidaat-Kamerlid. 'Ik had dus duidelijk twee petten op', zegt hij er zelf over. Hij reisde van Limburg naar Amsterdam met de NS-business card van de provincie.

De commissie oordeelt: 'Met deze uitgaven was geen provinciaal belang gediend.'

De commissie oordeelt

'Met deze uitgaven was geen provinciaal belang gediend.'

Limburgs skûtsjesilen
De commissie plaatst eveneens kanttekeningen bij een vierde tripje van gedeputeerde Verheijen. Een dag voor zijn radio-optreden bij WNL was hij in Friesland om te kijken bij het skûtsjesilen. Hij was betrokken bij het ontwikkelen van de Maasplassen in Limburg en was naar het Friese Merengebied afgereisd om inspiratie op te doen. 'Het was nuttig een netwerk op te bouwen in die regio en ik ben dus ingegaan op een uitnodiging.' De reis naar Friesland ging per dienstauto van de provincie.

De commissie oordeelt: 'In dit geval is de schijn van onjuistheid aanwezig.'

De commissie oordeelt

'In dit geval is de schijn van onjuistheid aanwezig.'

Het eindoordeel
De feiten optellend luidt het harde eindoordeel van de commissie: niet integer. Wat bedoelt de commissie precies met 'het integriteitskader'? Commissievoorzitter Jan-Kees Wiebenga liet zich bij het onderzoek leiden door een VVD-beginsel. 'Vertrouwen vormt het uitgangspunt in de omgang van de overheid met burgers. De overheid is dienstbaar aan de burgers en aan hun vrijheden.'

Te vaak schond Verheijen dat vertrouwen door lichtzinnig om te springen met provinciegeld. De consequenties zijn aan hemzelf en aan het bestuur van de partij, schrijft de commissie. 'Ook de heer Verheijen zal in het licht hiervan een afweging moeten maken.' Daarbij moet hij niet alleen aan zichzelf denken, maar ook aan 'het aanzien van de politiek'.

Dat heeft hij gedaan. Tegelijkertijd met de publicatie van het rapport leverde Verheijen zijn Kamerlidmaatschap in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden