Drie jaar geëist tegen brandbomgooiers Enschede

Het Openbaar Ministerie (OM) in Enschede heeft vrijdagochtend drie jaar cel geëist (vier jaar waarvan een voorwaardelijk) tegen vier mannen die in februari dit jaar een poging tot brandstichting deden bij Allah's Huis, een moskee in Enschede. Tegen een vijfde verdachte, die de daad heeft bekend en spijt betuigde is twee jaar cel (vier jaar, waarvan twee voorwaardelijk) geëist.

Mac van Dinther
De moskee in Enschede. In februari werd het gebedshuis bekogeld met een molotovcocktail. Beeld Ginopress BV.
De moskee in Enschede. In februari werd het gebedshuis bekogeld met een molotovcocktail.Beeld Ginopress BV.

De vijf mannen, allen uit Enschede en variërend in leeftijd van 24 tot 36 jaar, stonden terecht wegens poging tot brandstichting met een terroristisch oogmerk. Daar staat maximaal achttien jaar celstraf op. De vijf verdachten komen uit de rechts-extremistische hoek. Op Whatsapp deelden ze racistische teksten en verheerlijkten ze Hitler.

De aanslag was bedoeld als protest tegen plannen van de gemeenten om een asielzoekerscentrum te vestigen in Enschede. De mannen gooiden twee bierflessen met brandbare vloeistof tegen de muur van de moskee. Niemand raakte gewond. Op het moment van de aanslag waren er dertig tot veertig bezoekers in de moskee.

Officier van justitie Jeroen Kuipers acht bewezen dat alle vijf mannen betrokken waren bij de actie. Op camerabeelden en foto's is te zien dat ze kort voor de aanslag samen uit een huis komen en in een auto stappen. Naderhand komen ze weer samen in de woning. Ze werden daarbij gevolgd door een getuige die de aanslag had gezien.

De terrorismewetgeving is niet beperkt tot Syriëgangers, zei Kuipers in zijn requisitoir. 'We mogen in dit land alles denken, alles vinden en heel veel zeggen, maar geweld wordt niet geaccepteerd. Als geweld zou gaan bepalen wat er in een samenleving moet gebeuren, dan is dat de bijl aan de wortel van onze rechtstaat.'

Hoe knullig uitgevoerd ook, justitie neemt de aanslag serieus. De verdachten zitten vast op de terroristenafdeling in Vught, tussen jihadi's. Overdreven, vindt Robert Speijdel, advocaat van een van de vijf. In dagblad Tubantia noemde hij de verdachten deze week 'stomme boeren die met een zatte kop molotovcocktails tegen een moskee wierpen. Hier worden simpele zielen op één hoop geveegd met lieden die met kalasjnikovs een terras leegmaaien.'

Het OM neemt de zaak hoog op. 'Een moskee is meer dan een gebouw. Het is het kloppende hart van een gemeenschap van mensen. Een daad richten tegen die verbindende factor van een gemeenschap, heeft een betekenis die veel verder gaat dan vandalisme.'

undefined

Brandbomgooiers: 'stomme boeren' of terroristen? (+)

Dat de verdachten van een poging tot brandstichting bij een Enschedese moskee extreem-rechtse ideeën hebben, staat buiten kijf. Justitie ziet hen als terroristen, hun advocaat noemt dat onzin. Volkskrantverslaggever Mac van Dinther was aanwezig bij de zitting.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden