Drie jaar cel voor Syriëganger, maar zijn vrouw gaat vrijuit

Maher H. is vandaag als eerste teruggekeerde Syriëganger veroordeeld. Hij kreeg drie jaar cel. De man had zich volgens de rechter aangesloten bij een jihadistische groepering en hij nam deel aan gevechten in Syrië. De vrouw van H. die van ronselpraktijken werd beschuldigd, Shukri F., werd vrijgesproken.

Advocaat van Maher H. Peter Plasman komt aan in de rechtbank. Beeld anp
Advocaat van Maher H. Peter Plasman komt aan in de rechtbank.Beeld anp

De rechtbank in Den Haag maakte tijdens het vonnis duidelijk dat alle reizigers naar Syrië of Irak die zich aansluiten bij jihadistische of andere gewelddadige groepen, strafbaar zijn. Een belangrijke constatering nadat het kabinet extra maatregelen had aangekondigd tegen jihadisme en radicalisering.

Volgens persofficier van justitie Wouter Bos is het Openbaar Ministerie dan ook blij met de veroordeling. 'Iedereen die wil gaan vechten in Syrië of Irak weet nu wat hem te wachten staat.

Ondersteunende rol

'Het stel is 'islamitisch' getrouwd en verbleef van de zomer van 2013 tot begin dit jaar in Syrië. Tegen de twintigjarige vrouw uit Zoetermeer was met vier jaar eigenlijk de zwaarste straf geëist. Dat was voor het ronselen van zes mensen voor de jihad en opruiing. De vrijspraak was tot vreugde van een behoorlijk aantal gesluierde vrouwen dat haar in de rechtbank kwam steunen. Toen de rechter de vrijspraak van F. bekendmaakte, ging gejuich op in de rechtbank.

Toch betwijfelt de rechtbank niet dat de vrouw de gewelddadige jihad aanhangt. Ook staat het vast dat ze twee vrouwen heeft geprobeerd over te halen om naar Syrië te gaan en daar te trouwen met een jihadstrijder. Maar hoewel vrouwen volgens de rechtbank hun man steunen, nemen ze niet rechtstreeks deel aan de gewapende strijd. F. is daarom vrijgesproken van de beschuldiging dat ze ronselde voor die gewapende jihad.

Maar hoewel vrouwen volgens de rechtbank hun man steunen, nemen ze niet rechtstreeks deel aan de gewapende strijd. F. is daarom vrijgesproken van de beschuldiging dat ze ronselde voor die gewapende jihad. Het Openbaar Ministerie had juist betoogd dat de ondersteunende rol van de vrouwen bij de strijd niet mag worden onderschat. Het OM gaat vermoedelijk in beroep tegen de vrijspraak voor de vrouw.

Maher H. Beeld anp
Maher H.Beeld anp

'Voedselpakketten uitgedeeld'

De onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor Amsterdammer Maher H. (20) is conform de eis van het Openbaar Ministerie. Volgens de rechter heeft H. zich schuldig gemaakt aan 'voorbereiding van moord en doodslag met terroristisch oogmerk'. Het is bewezen dat hij zich in Syrië heeft aangesloten bij een jihadistische groepering en ook heeft deelgenomen aan gevechten; hoewel hij zelf beweert dat hij slechts hulp heeft verleend.

Na zijn terugkomst in Nederland maakte hij zich bovendien schuldig aan het verspreiden aan opruiende materialen die aanzetten tot terreurdaden. Zijn vrouw F. was ook beschuldigd van opruiing, maar dat is volgens de rechtbank niet voldoende bewezen. In het dossier ontbraken bijvoorbeeld de gewelddadige filmpjes die dat hadden moeten aantonen.

Maher H. verklaarde zelf eerder in de rechtbank dat hij 'hulp had verleend' in Syrië. 'Ik heb voedselpakketten uitgedeeld en gemaakt. Ook heb ik in een magazijn met hulpgoederen geholpen', vertelde hij. 'Ik moest onder meer voedselpakketten, dekens, kleding en medicijnen uit vrachtwagens en busjes halen.' Maher H. benadrukte dat hij het als een verplichting zag om te gaan helpen in Syrië. 'Wat er in Syrië gebeurt. Het is heel erg en onrechtvaardig. Daarom ben ik naar Syrië gegaan.'

Vier andere verdachten

Vandaag boog de rechtbank zich ook nog over het voorarrest van vier andere jihadverdachten. De Haagse van ronselen verdachte Oussama Chanou (18) wil worden vrijgelaten uit voorlopige hechtenis. Als dit niet gebeurt, wil hij in ieder geval uit het zware regime van de terroristische afdeling in gevangenis De Schie in Rotterdam.

Ook de advocaten van de verdachten Hicham el O., Azzedine C. en Rudolph H. vroegen om vrijlating. De rechtbank neemt daar donderdag een besluit over.

VVD en PvdA positief over vonnis

De regeringspartijen VVD en PvdA zijn positief over de veroordeling van de eerste Syriëganger. 'Dit is een goed begin. Het maakt ook aan andere jihadgangers duidelijk dat vechten tegen onze vrijheid wordt bestraft. Het ongeloofwaardige verweer van hulpverlening - dat doe je immers niet met een kalashnikov in de hand - is gelukkig door de rechter van tafel geveegd', aldus VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff.

PvdA'er Ahmed Marcouch vindt het belangrijk dat de rechter met zijn uitspraak duidelijk de norm heeft gesteld en dat er keihard wordt opgetreden tegen extremisten. 'Hiermee wordt het pad naar jihadisme afgesneden.' Hij wil van het vonnis ook leren voor de toekomst en hoopt dat het potentiële extremisten laat zien dat het menens is.

PVV-Kamerlid Lilian Helder is niet tevreden. 'Weliswaar heeft de rechtbank de man veroordeeld conform de eis van het Openbaar Ministerie, maar de PVV had veel liever gezien dat de man Nederland niet meer was ingekomen. Hetzelfde geldt ook voor de vrouw. De vrijspraak is overigens onbegrijpelijk: jihadbruiden gaan niet naar Syrië om archeologisch onderzoek te doen, maar gaan wel degelijk steun verlenen aan jihadstrijders en daarmee aan de gewapende strijd.'

Volgens SP'er Michiel van Nispen blijkt uit de veroordeling dat strijden in Syrië (onder omstandigheden) op basis van de huidige strafwet al stevig aangepakt kan worden. Nieuwe wetgeving is wat hem betreft niet nodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden