Drie jaar cel voor neuroloog Jansen Steur

De ontlading was enorm dinsdag in de rechtbank van Almelo. Toen rechter Marcel Bordenga zijn vonnis had geveld, stonden de slachtoffers van de Enschedese neuroloog Ernst Jansen Steur op om elkaar te feliciteren. Huilend sloegen ze de armen om elkaar heen. 'De rechter heeft het prachtig verwoord', zei Hennie Mulder, een van de slachtoffers, nasnikkend. 'Het is een enorme erkenning. Drie jaar onvoorwaardelijk, wie had dat verwacht?'

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER LIDY NICOLASEN

ALMELO - Jansen Steur zelf hoorde het vonnis onbewogen aan. Gaandeweg was de neuroloog duidelijk geworden dat de rechtbank hem de ten laste gelegde feiten ten volle aanrekende, inclusief de zelfmoord van een van zijn patiënten. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een arts is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor medische missers. Jansen Steurs advocaat noemde het 'zeer waarschijnlijk' dat hij in beroep gaat tegen het vonnis.

De rechtbank van Almelo acht bewezen dat Jansen Steur met opzet zijn patiënten zwaar lichamelijk letsel heeft berokkend, en dat er een rechtstreeks verband is tussen de lichamelijke en psychische klachten van de patiënten en de handelwijze van de neuroloog. De negen slachtoffers dachten allen ten onrechte dat ze alzheimer, parkinson of ms hadden. Ze vertrouwden de diagnoses die hun neuroloog stelde en waaraan hij vasthield.

Zorgplicht

De rechtbank volgde op vrijwel alle punten het Openbaar Ministerie, dat overigens een gevangenisstraf van 6 jaar had geëist. Beiden oordelen dat de neuroloog willens en wetens heeft gehandeld. Hij schond zijn zorgplicht ernstig door zijn patiënten bloot te stellen aan langdurige gebruik van zware medicijnen als gevolg waarvan zij biochemische stoornissen opliepen. Jansen Steur informeerde zijn patiënten niet over de risico's, hij sloeg onvoldoende acht op de bijwerkingen, hij deed geen nader onderzoek, hij raadpleegde zijn collega's niet, maakte geen aantekeningen in zijn medische dossiers en liet na zijn diagnoses bij te stellen.

De vrouw die zelfmoord pleegde, had te horen gekregen dat ze MSA en alzheimer had en dat ze terminaal was. Ze slikte langdurig zware medicijnen, verkeerde in doodsangst en handelde in paniek. De neuroloog nam die angst niet weg. Uit autopsie bleek dat ze niets mankeerde.

Pogingen van de verdediging om de neuroloog verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren, werden door de rechtbank niet overgenomen.

De rechter noemde Jansen Steur verantwoordelijk voor zijn eigen medicijnverslaving. Juist als arts had hij de gevolgen moeten kennen. Bovendien zijn enkele foute diagnoses gesteld in de tijd dat hij nog niet verslaafd was. Andere stoornissen, zoals adhd en narcisme, hadden eerder geen invloed op zijn werk. De foute diagnoses werden gesteld in de periode tussen 1997 en 2003 toen Jansen Steur werd ontslagen door het Medisch Spectrum Twente.

'Het boek kan dicht. Het heeft nu lang genoeg geduurd. In mijn huis wil ik de naam Jansen Steur nooit meer horen', reageerde de echtgenote van slachtoffer Hennie Mulder.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden