Drie jaar cel voor een liefde van man tot man

Vandaag is het de Dag tegen Homofobie en Transfobie. In 76 landen is homoseksualiteit nog strafbaar.

In Kameroen werd een jonge man tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij een sms'je had gestuurd aan een andere man met de tekst: 'Ik ben verliefd op je geworden.' Zijn advocaat ontving doodsbedreigingen per e-mail. Zijn vrouw en kinderen zouden worden vermoord. Toen hij naar de politie stapte, zei de commissaris: 'Stop met het verdedigen van homo's en dan heb je geen probleem.' Dus in Kameroen verdwijn je achter de tralies als je een liefdesboodschap stuurt, maar kijken de autoriteiten de andere kant op als je met de dood wordt bedreigd.


In Jamaica zijn lesbische vrouwen, homoseksuele mannen en transgenders slachtoffer van fors geweld, soms met fatale afloop en zelden met voldoende bescherming van de politie. Veel slachtoffers ontvluchten hun familie, hun buurt en soms zelfs het land om te ontsnappen aan bedreiging en geweld, alleen maar omdat ze zijn wie ze zijn. Een groot deel van de slachtoffers leeft op straat, waardoor het risico van groepsgeweld en ander misbruik toeneemt.


In Rusland en Oekraïne willen de parlementen 'homoseksuele propaganda' verbieden. Kinderen zouden de kans lopen homo of lesbisch te worden als ze iemand in een T-shirt met een regenboogvlag zien lopen of wanneer ze kijken naar een tv-programma over het zelfmoordpercentage onder lhbt- (lesbisch, homo, biseksueel en transgender) jongeren. Toen president Poetin onlangs in Amsterdam beweerde dat Rusland homo's niet discrimineert, had premier Rutte hem er op kunnen wijzen dat Rusland een uitspraak van het Europees Hof van de Mensenrechten aan zijn laars lapt. In Rusland krijgen lhbt-mensen geen vergunning te demonstreren. Dat is in strijd met de vrijheid van meningsuiting volgens het Hof.


Politie-agenten in Maleisië en Koeweit arresteren herhaaldelijk transgendervrouwen, omdat die zich kleden als iemand van het andere geslacht, en dat is verboden. Hun vrouwenkleren zijn het bewijs van overtreding. Vaak dwingt de politie hen zich op het bureau uit te kleden en worden ze in een cel met mannen opgesloten. Daar worden ze niet beschermd tegen seksueel misbruik.


Dit zijn zomaar enkele voorbeelden van wat lhbt-mensen dagelijks in de wereld overkomt. Bij Human Rights Watch hebben we al dit soort mensenrechtenschendingen onderzocht. Wanneer we deze discriminatie aan de orde proberen te stellen, krijgen we voorspelbaar foute reacties te horen:


Homoseksualiteit is een westers concept dat ontwikkelings- landen wordt opgedrongen.


Homoseksualiteit druist in tegen religieuze en culturele waarden en moet daarom worden bestraft.


Lhbt-mensen willen nieuwe en/of speciale rechten krijgen.


Vandaag, op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, is het belangrijk dit soort gevaarlijke vooroordelen te weerleggen.


Homoseksuele liefde heeft in alle samenlevingen, overal ter wereld bestaan, maar het is juist de strafbaarstelling ervan die door Europese koloniale machten in veel zuidelijke landen is geïntroduceerd.


Lhbt-mensen, van wie menigeen gelovig is en dezelfde culturele waarden aanhangt als anderen, maken aanspraak op dezelfde internationaal erkende mensenrechten als ieder ander. Juridisch verankerde mensenrechten gaan voor een beroep op religie, traditie of cultuur. Vroeger werd met een beroep op traditie of cultuur genitale verminking bij vrouwen of kind- huwelijken goedgepraat. Die tijden zijn voorbij.


Lhbt-mensen willen geen speciale behandeling. Zij willen dezelfde vrijheid en respect als hun familie, vrienden, buren en collega's.


Desondanks is homoseksueel gedrag strafbaar in ongeveer 76 van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties. Afrika telt 38 van de 76 landen waar homoseksueel gedrag strafbaar is.


Ik besef dat het moeilijk is beleidsmakers en het grote publiek in die landen ervan te overtuigen wanneer zij erop uit zijn lhbt-mensen op te sluiten in plaats van hen in vrijheid te laten leven met dezelfde rechten en waardigheid als anderen, maar niets is onmogelijk.


BORIS DITTRICH is directeur Seksuele Minderheden van Human Rights Watch.


Zie voor de integrale tekst: volkskrant.nl/opinie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden