Drie jaar cel geëist tegen OM-medewerker die bijna half miljoen verduisterde

'Pijnlijk' en 'snoeihard aangekomen', zo omschrijft het Openbaar Ministerie (OM) de verduistering van bijna een half miljoen door een voormalig OM-medewerker. Woensdag werd in de Haagse rechtbank drie jaar gevangenisstraf tegen Rob F. geëist, die wordt verdacht van valsheid in geschrifte, verduistering en witwassen.

Loes Singeling
Rechtbank Den Haag Beeld anp
Rechtbank Den HaagBeeld anp

'Ik ben de kwade genius, ik wil de gifbeker leegdrinken', luidden de eerste woorden van F. in de rechtszaal. De 59-jarige beslagmedewerker was ruim 35 jaar in dienst van het OM, de instantie die verdachten aanklaagt en dus zelf van onbesproken gedrag moet zijn. Tijdens een intern onderzoek vorig jaar viel op dat in verschillende beslagzaken geld was overgemaakt naar slachtoffers in opdracht van de officier van justitie, terwijl het slachtofferloze zaken betrof. Onder de formulieren stond steeds F.'s handtekening.

489 duizend euro

De bedragen, in totaal ruim 489 duizend euro, werden overgemaakt naar F.'s Thaise echtgenote, die van zijn broer en verschillende Thaise kennissen. Zij droegen het vervolgens af aan F. F. verklaart dat zijn vrouw zware gokschulden had en werd bedreigd door de Chinese maffia, waardoor hij in 2012 besloot over te gaan tot het verduisteren. 'Ik zag deze constructie als enige uitweg'.

Het OM twijfelt aan F.'s motief, onder meer omdat zijn vrouw sinds 2 jaar in Thailand verblijft en de dreiging daarmee is weggenomen. Daarnaast gebruikte F. ook tienduizenden euro's om huur te betalen, stukken land in Thailand aan te schaffen, een restaurant voor zijn vrouw te openen ('meer een vreetschuurtje', aldus F.) en vakanties naar Thailand te bekostigen. Uit telefoontaps blijkt dat F. van plan was nog enkele stortingen te doen alvorens zijn vervroegd pensioen in Thailand uit te zitten.

Tegen F.'s broer Alex wordt een gevangenisstraf geëist van anderhalf jaar voor witwassen. Hij behield de helft de 180 duizend euro die zijn broer naar de en/of-rekening van hem en zijn echtgenote overmaakte, waarvan hij onder meer Apple-apparaten kocht en een businessclass ticket naar Thailand om zijn tienjarig huwelijk te vieren.

Geen spijt

Het OM rekent Rob F. zwaar aan dat hij zijn positie als 'beslagautoriteit en vraagbaak' binnen het OM heeft misbruikt. 'Collega's wisten van zijn moeilijke situatie', aldus de officier. 'Ze waren bezorgd en gaven hem zelfs kleren en eten. Ondertussen vulde hij zijn zakken en waande hij zich onaantastbaar. Het is pijnlijk om iemand die tientallen jaren in de strafrechtketen heeft gewerkt, omringd door parketpolitie in het verdachtenbankje te zien, maar dat is waar hij hoort.'

F. verklaart dat hij wist dat hij tegen de lamp zou lopen en is 'verbaasd' dat het zo lang kon doorgaan. Het was het hem waard. 'Ik kan niet voorspellen wat er was gebeurd als ik het niet had gedaan. Ik heb beloofd mijn vrouw bij te staan in voor- en tegenspoed, en dit was de enige mogelijkheid om haar te helpen.' Hij ontkent dat alles hem te doen was om zijn pensioen in het goedkope Thailand. 'Ik hoef geen groot huis of uiterlijk vertoon. Ik wil in de jaren die mij nog resten gewoon op een houten vlonder zitten en een lokaal biertje drinken. Misschien wat groenteteelt op mijn landjes.' Volgens de advocaten van de broers ontbreekt bewijs over het structureel witwassen en de precieze bedragen. Zij bepleiten een gevangenisstraf die beperkt blijft tot het voorarrest, mede vanwege de verleende medewerking aan het onderzoek, en hun lege strafblad. De broers wachten de uitspraak van de rechtszaak op 30 maart in detentie af. Het OM dient een ontnemingsvordering in bij de rechter om het verduisterde bedrag terug te halen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden