Drie in zichzelf gekeerde bronzen op proef

Een kunstwerk, bestaande uit drie beelden van de Rotterdamse kunstenaar Theo van der Poel, ter waarde van 5.000 euro (11.018,55 gulden) is een hele aanschaf....

Het kunstwerk van de 51-jarige Van der Poel springt in de Artoteek direct in het oog. De drie bronzen, in zichzelf gekeerde gezichten, willen iets zeggen over de binnenkant van de mens: zij staan in feite voor drie zielen.

Om dit kunstwerk in huis te halen, kun je kiezen uit twee soorten abonnementen, beide met een uitleentermijn van minimaal drie en maximaal twaalf maanden. Raakt het object door onvoorzichtigheid beschadigd, dan is de huurder aansprakelijk voor de schade.

Een abonnement zonder kooptegoed kost 54 euro (119 gulden) per jaar, en geeft recht op het lenen van één kunstwerk. Elk volgend abonnement kost 27 euro (59,50 gulden) per jaar. Een abonnement mét kooptegoed kost 57 euro (125,60 gulden) per halfjaar, en geeft eveneens recht op het lenen van één werk. Daarbij wordt 30 euro (66,10 gulden) als kooptegoed gereserveerd. Elk volgend abonnement met kooptegoed kost 43,50 euro (95,85 gulden) per halfjaar. Daarvan wordt 30 euro per halfjaar gereserveerd.

De abonnementsprijzen zijn ongeacht de waarde van het kunstwerk. Bij particuliere, commerciële kunstuitleencentra is de abonnementsprijs wel afhankelijk van de waarde van het werk. Zo wordt bij Artlease Galerie Kunstuitleen te Utrecht voor een kunstwerk van 5.000 euro een abonnement gesloten voor 175 euro (385,65 gulden) per maand. Daar is de leenperiode minimaal één maand en maximaal 2,5 jaar. Bovendien moet daar inschrijvingsgeld worden betaald. Daarbij blijft het bedrag dat maandelijks wordt voldaan, geheel gereserveerd voor de aankoop van een kunstwerk.

Er bestaan dus grote verschillen in leensysteem tussen de nonprofit- en particuliere kunstuitleencentra . Dat komt mede door de achtergrond van de nonprofit-instellingen. Zij kennen geen winstoogmerk. Zij zijn ooit vanuit de overheid opgericht om hedendaagse beeldende kunst te verspreiden, cultuurparticipatie te bevorderen en kunstenaars te vertegenwoordigen. Hiervoor ontvangen zij gemeentesubsidie.

Hoewel de nonprofit-kunstuitleen de belangen van kunstenaars behartigt, wil zij zich meer op de consument gaan richten. 'Om te overleven, moeten we klantgerichter denken. Zo wil Artoteek Rijnmond meerdere abonnementen en meer diversiteit in de collectie. We zijn geen sociale dienst voor beeldend kunstenaars', aldus Sandra Smets van het Centrum voor de Beeldende Kunst, waaronder de Artoteek ressorteert.

Maar ook in de toekomst zullen in de Rotterdamse Artoteek geen werken te vinden zijn van Monet, Escher of Keith Haring. De collectie blijft bestaan uit werken van hedendaagse, vooral Rotterdamse kunstenaars. Wie een doek van Toorop wil, kan zich beter wenden tot een kunsthandel. Wie voor de beelden van Van der Poel valt, hoeft niet verder te zoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.