Drie in Irak ontvoerde Japanners vrij

De drie Japanse burgers die op 8 april in Irak waren ontvoerd, zijn donderdag vrijgelaten omdat hun ontvoerders op de televisie een Japanse demonstrant zagen die 'de naam van Allah met zich meedroeg'....

De ontvoerders, vermoedelijk soennieten, hadden gedreigd de drie Japanners levend te verbranden als Japan zijn troepen niet zou terugtrekken. Premier Koizumi zei echter niet te zullen zwichten voor terroristen.

Hoewel de 550 leden van de Japanse zelfverdedigingsmacht in Irak uitsluitend mogen werken aan het herstel van de watervoorziening en andere civiele taken, was hun uitzending van het begin af aan omstreden. Het is voor het eerst dat Japanse soldaten zich bevinden in een gebied waar wordt gevochten sinds 1945, toen het verslagen Japan een pacifistische grondwet kreeg opgelegd . De Japanners zijn aangewezen op de bescherming van de Nederlandse militairen in Samawa.

De vreugde over de vrijlating van het drietal - een fotojournalist, een hulpverleenster en een activist - werd getemperd door de bezorgdheid over twee andere Japanse burgers, die sinds woensdag worden vermist en wellicht zijn ontvoerd. De bezorgdheid was des te groter omdat de dood van een van de vier ontvoerde Italianen gisteren werd bevestigd.

In Bagdad werd donderdag de eerste secretaris van de Iraanse ambassade in zijn auto doodgeschoten. Het is niet duidelijk of de moord verband houdt met een bemiddelingspoging van een officiële delegatie uit het shi'itische Iran. Die begaf zich gisteren naar het door 2500 Amerikaanse soldaten belegerde Najaf, waar de radicale shi'ietenleider Muqtada al-Sadr kantoor houdt naast het grootste heiligdom van de shi'ieten.

De Amerikanen zeggen dat ze al-Sadr dood of levend in handen willen krijgen, nu die zijn gewapende aanhangers heeft ingezet tegen de bezettingscoalitie. Als de Amerikanen de heilige stad Najaf binnenvallen , zullen ze echter de woede van alle shi'ieten over zich afroepen. De geestelijke leider van de shi'ieten, al-Sistani, heeft al-Sadr gemaand zich te matigen.

De Amerikaanse regering heeft ook de hulp van Syrië ingeroepen, zo meldt Syrië. De VS, die Syrië geregeld hebben beschuldigd van steunverlening aan terrorisme, vragen Damascus mee te werken aan de stabilisatie van Irak. Volgens de Amerikaanse legertop komen nog steeds veel buitenlandse strijders via Syrië Irak binnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden