Drie Hongaarse doelpunten tegen, dat is schrikken

VAN ONZE VERSLAGGEVER CHARLES BROMET

AMSTERDAM - Het was alweer drie jaar geleden dat John Heitinga en Joris Mathijsen elkaar met bedenkelijke blikken hadden aangekeken in de kleedkamer, vanwege drie tegendoelpunten in een interland tegen een opponent uit de b-categorie. Maar net als destijds in het krankjorume oefenduel tegen Oostenrijk (3-4 na een achterstand van 3-0) won Oranje ook dinsdag van Hongarije, met 5-3, na een idiote EK-kwalificatiewedstrijd.

Hoofdschuddend meldde perschef Kees Jansma zich na de weliswaar vermakelijke, maar vanuit Nederlands gezichtspunt lichtzinnige vertoning in de catacomben van de Amsterdam Arena. 'Hier had ik al voor gevreesd, want het was nog nooit zo gezellig in een trainingskamp', mopperde hij.

Met die uitspraak vertolkte Jansma een breed gedragen gevoel, dat overigens niet door iedere international even expliciet werd uitgesproken. Na de machtige zege van vrijdag in Boedapest (0-4) was er wel erg veel euforie geweest. Oranje voerde poule E soeverein aan met vijftien punten uit vijf wedstrijden en had een doelsaldo van 16 voor en 2 tegen.

Er werd gesproken van voetbal in de stijl van Barcelona. En bondscoach Bert van Marwijk moest de vraag beantwoorden of hij misschien wel het beste Oranje uit de historie coachte, want liefst 75 procent van de wedstrijden onder zijn leiding was gewonnen. Hij voelde zich daar een beetje ongemakkelijk bij. Waar blijft de kritiek, straalde hij maandag in Noordwijk uit.

Een dag later werd hij op zijn wenken bediend. Want in Amsterdam ging het van 1-0 naar 1-2, naar 3-2 en 3-3. Daarna was Van Marwijk zo furieus dat hij zijn stoel een ferme schop wilde verkopen. 'Een schijntrap', zei hij. Maar assistent Phillip Cocu keek er verschrikt van op. Vervolgens sloeg Kuijt nog twee keer toe.

'We kunnen fantastisch voetballen, maar we zullen mentaliteit en discipline moeten tonen om niet in de problemen te komen. Dat is de les van vandaag', zei Van Marwijk.

'We waren onzorgvuldig en nonchalant. De discipline verdween uit het elftal. Door onze gemakzucht kregen zij het gevoel dat er misschien iets te halen viel. Na die heel snelle 1-1 ging alles mis. Als zij bij 1-2 slim waren geweest, hadden ze ons eruit kunnen counteren.'

Ook bij de spelers was er sprake van ontevredenheid, ondanks de honderdprocentscore na zes wedstrijden. Er werd gesproken van een wake-upcall. 'Je kunt beter hebben dat het nu gebeurt dan tijdens het EK, want dan kan het funest zijn', zei Heitinga. 'Je moet collectief blijven meeverdedigen, dat is de les.'

Wesley Sneijder stoorde zich vooral aan de onnodig verspeelde energie bij het achterhalen van de Hongaren, bij 1-2 en 3-3. 'We moesten steeds gas geven om het recht te breien, mede omdat we zelf verzuimden 2-0 te maken. Als je niet honderd procent geeft, dan krijg je ze om de oren.'

Kuijt trok zich zijn misser in de eerste helft aan, ondanks zijn beide doelpunten, waarvan zijn voor Van Nistelrooij bedoelde pass onbedoeld als stiftbal doel trof. 'Dat krijg je ervan als het te gemakkelijk gaat. Aan de andere kant: hoeveel landen scoren vijf keer in een wedstrijd, waarin van alles misgaat?'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden