Drie grote bomexplosies eisen 72 levens in Bagdad

Minstens 72 mensen zijn dinsdag omgekomen en meer dan 140 gewond geraakt bij drie bomaanslagen in Bagdad. De politie in de Iraakse hoofdstad heeft dat meegedeeld. Het is de laatste in een reeks dodelijke aanslagen in Bagdad dit jaar.

Redactie
Ook vorige week werd de Iraakse hoofdstad getroffen door bomaanslagen, zoals hier in de wijk Sadr City. Beeld ap
Ook vorige week werd de Iraakse hoofdstad getroffen door bomaanslagen, zoals hier in de wijk Sadr City.Beeld ap

Een van de aanslagen is opgeëist door Islamitische Staat. Volgens een door IS uitgegeven verklaring was de terreurdaad nadrukkelijk gericht tegen Iraakse sjiieten.

In de noordelijke, voornamelijk door sjiieten bewoonde wijk Al-Shaab kwamen 38 mensen om en raakten 70 mensen gewond bij een aanslag op een markt.

Eerst ontplofte een bom buiten de betonnen muur rondom, vervolgens blies een zelfmoordterrorist zich op te midden van de mensen die waren toegesneld om de slachtoffers van de eerste aanslag te helpen.

In de nabijgelegen sjiitische wijk Sadr City ontplofte een autobom. Dat kostte 28 mensen het leven; 57 mensen raakten gewond. Een andere autobom explodeerde in de gemengd sjiitisch-soennitische wijk Al-Rashid, aan de zuidkant van de hoofdstad. Deze twee aanslagen zijn niet opgeëist.

Door IS geclaimde aanslagen in en rond Bagdad hebben vorige week meer dan 100 mensen het leven gekost, het hoogste dodental door geweld in zo weinig dagen dit jaar. Mensen trokken de straat op uit woede over het falen van de regering, die volgens hen onvoldoende doet voor de veiligheid van burgers.

De veiligheid was de afgelopen jaren in Bagdad toegenomen. Die trend is echter gekeerd met de recente reeks zelfmoordaanslagen van IS op sjiitische wijken en regeringsgebouwen. IS controleert delen van het noorden en westen van Irak, maar heeft tot nu niet geprobeerd de stad in handen te krijgen.

In Irak neemt de vrees toe dat Bagdad terugkeert naar het bloedvergieten dat de stad ruim tien jaar geleden in zijn greep had.

Lees ook

'Ken je Chomsky?' vraagt de autohandelaar prompt. 'Wij zijn een failed state. Mensen willen hier weg.' Correspondent Ana van Es in Bagdad.

Een bomaanslag in Bagdad eiste vorige week 70 levens. Gebeurt zoiets Brussel of Parijs dan leidt dat tot wekenlange aandacht in het nieuws. In Irak staat het openbare leven nauwelijks stil.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden