Drie fondsen bundelen hun beleggingen

Drie grote pensioenfondsen willen gaan samenwerken in een nieuw beleggingsbedrijf. Daarmee kan een nieuwe beleggingsgigant op de Nederlandse markt ontstaan....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

De pensioenfondsen voor de bouw, de metaalnijverheid en de metaalindustrie zijn vergevorderd met overleg om de uitvoering te bundelen. De drie partijen verwachten binnenkort uitsluitsel te geven. De fondsen hebben respectievelijk 25, 30 en 25 miljard gulden pensioengeld in beheer.

De pensioenfondsen in de bouw en de metaalnijverheid voeren nu ieder zelf hun pensioenregeling uit via SFB en via MN Services. De metaalindustrie heeft de uitvoering ondergebracht bij PVF van verzekeraar Achmea.

De drie fondsen willen de krachten bundelen om als belegger meer slagkracht te hebben op de financiële markten. Daarnaast zijn de nodige investeringen in automatisering sneller rendabel. Die investeringen zijn nodig door de toenemende keuzemogelijkheden in pensioenregelingen.

Daarnaast hebben de werkterreinen van de drie fondsen raakvlakken. Veel bedrijven uit de metaalnijverheid, zoals de installatiebedrijven, werken ook op de bouwplaats. Anderen hebben juist een overloop naar de metaalindustrie. Voor grote bedrijven in de metaal is het bijvoorbeeld administratief lastig dat voor de ene dochter de CAO en pensioenregeling voor de metaalnijverheid geldt, en voor het andere dochterbedrijf die van de metaalindustrie.

Overigens zijn de besprekingen onlangs stukgelopen tussen vakbonden en de werkgeversvereniging in de metaalindustrie FME/CWM over vernieuwing van de pensioenregeling in de metaalindustrie. Het concept van een nieuwe regeling leek sterk op de gemoderniseerde pensioenregeling voor de metaalnijverheid.

De gesprekken tussen de drie pensioenfondsen zijn in een stroomversnelling geraakt door de beoogde nationalisatie van de uitvoering van WW en WAO. SFB voert nu nog zowel die wetten uit als aanvullende verzekeringen en diensten als de pensioenregeling. Door die bundeling wilde SFB één loket vormen voor werkgever en werknemer. Dat perspectief vervalt, nu de overheid de WW en de WAO wil gaan uitvoeren. Daardoor blijft het pensioenbedrijf over als kernbedrijf van SFB.

Over de toekomst van de commerciële bedrijfjes, zoals het uitzendbureau, de arbodienst en de verzekeraar van Ziektewetjaar en WAO-gat, moet de eigenaar - het pensioenfonds - nog beslissen. Deze diensten kunnen deels worden uitbesteed aan de nationale WW- en WAO-uitvoerder. Ze kunnen ook worden verkocht of bij het pensioenfonds blijven.

Het SFB exclusief de uitvoering van WW en WAO lijkt op MN Services. Dat bedrijf voert ook enkele aanvullende verzekeringen uit zoals de WAO-gat-verzekering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden