Drie doden bij reeks aanvallen op olieinstallaties Nigerdelta

Gewapende mannen hebben donderdag aanvallen uitgevoerd op oliewinningsinstallaties in de Nigerdelta van de oliemaatschappijen Total en Agip...

APReuters en AFP

Bij de aanval op het Franse Total, vlak voor zonsopgang, kwamen drie Nigeriaanse agenten om en raakten vier Total-medewerkers licht gewond. Op het olieveld Tebidaba van Agip zouden geen slachtoffers zijn gevallen. De oliewinning op beide plaatsen, elk goed voor 40 duizend vaten per dag, ligt nu stil. Het olieveld van het Italiaanse Agip was donderdagavond nog in handen van de overvallers. Het is de derde keer in twee maanden dat het veld doelwit is van gewapende acties. Deze werden uitgevoerd door leden van een lokale gemeenschap, die geld en banen eisen.

Het Brits-Nederlandse Shell is donderdag begonnen de gezinnen te evacueren van zijn niet-Nigeriaanse medewerkers in de Niger Delta. De evacuatie van vierhonderd gezinnen is een direct gevolg van de explosies maandag van twee autobommen, waarvan een was geplaatst op het parkeerterrein van Shell. Daarbij werden negen Shell-wagens vernield, maar vielen geen slachtoffers. ‘We weten niet zeker of de situatie nog verder verslechtert’, aldus een hoge Shell-functionaris. ‘Als het erger wordt, hebben we minder mensen om ons zorgen over te maken.’

Het is het hele jaar al onrustig in de Nigerdelta. In februari staakte Shell de oliewinning in de gehele westelijke Delta, na een serie aanvallen en ontvoeringen van medewerkers. De olieproductie van Nigeria, met 2,5 miljoen vaten per dag de grootste olieproducent van Afrika, daalde daardoor met eenvijfde.

De operaties worden veelal uitgevoerd door de Beweging voor de Emancipatie van de Niger Delta (MEND), die een groter deel van de olie-inkomsten opeist voor de lokale bevolking.

MEND zegt niets te maken te hebben met de aanvallen van donderdag, maar heeft wel de verantwoordelijkheid opgeëist voor de autobommen van maandag. Ook houdt ze sinds begin december vier Agip-medewerkers in gijzeling, drie Italiaanse en een Libanese. De recente acties zijn bedoeld om twee militante leiders vrij te krijgen, die de Nigeriaanse autoriteiten vasthouden.

Bij alle aanvallen in de Delta zijn dit jaar zeker 37 Nigeriaanse soldaten omgekomen en zijn ongeveer vijftig ‘expats’ ontvoerd. Allen zijn, al dan niet na betaling van losgeld, na korte tijd weer vrijgelaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden