Drie doden bij demonstraties in Venezolaanse hoofdstad

Bij demonstraties in Venezuela zijn woensdag drie doden en tientallen zwaargewonden gevallen. President Nicolas Maduro spreekt van een couppoging, en belooft keihard op te treden tegen de dissidenten.

VAN ONZE CORRESPONDENTE MARJOLEIN VAN DE WATER

RIO DE JANEIRO - Sinds tien dagen gaan studenten in het hele land de straat op om hun onvrede te uiten met het beleid van president Nicolas Maduro, opvolger van de vorig jaar overleden Hugo Chavez. Venezuela heeft een inflatie van ruim 56 procent, en steeds meer schaarste aan basisproducten als olie, rijst, suiker en wc-papier. De Venezolaanse moordcijfers behoren bovendien tot de hoogste ter wereld. 'De enige uitweg' is het aftreden van Maduro, aldus de studenten.

De protesten woensdag verliepen in eerste instantie vreedzaam, maar mondden op verscheidene plaatsen uit in geweld. Auto's en containers gingen in brand, overheidsgebouwen werden vernield en de politie probeerde met traangas en rubberkogels de menigte uiteen te drijven.

In het centrum van hoofdstad Caracas opende een groep gewapende en gemaskerde mannen het vuur op de demonstranten. Twee jongeren kregen een kogel in het hoofd en waren op slag dood, tientallen anderen raakten gewond. Later viel in een buitenwijk van de hoofdstad een derde dodelijk slachtoffer, eveneens door een vuurwapen.

Een van de doden is een persoonlijke vriend van de president en een vooraanstaand voorvechter van de 'Bolivariaanse revolutie'. Hij is gedood door 'fascistische hordes',zei parlementsvoorzitter Diosdado Cabello. De twee andere doden waren studenten. 'Zij zijn vermoord omdat ze hun stem durfden te verheffen tegen de regering', aldus de oppositie.

President Maduro probeert de bevolking ervan te overtuigen dat de oppositie een staatsgreep wil plegen. Hij riep gisteren op tot 'antifascistische demonstraties', en kondigde aan keihard op te treden tegen geweld. 'We zullen iedereen arresteren die zonder toestemming demonstreert', aldus de president in een televisietoespraak. Het Openbaar Ministerie vaardigde arrestatiebevelen uit tegen protestleiders, die zij de schuld geven van de doden.

Een van hen is prominent oppositieleider Leopoldo López. Hij stelt dat juist de Chavistas verantwoordelijk waren voor het geweld. 'Het was een vooropgezet plan om de demonstratie in geweld te laten uitmonden', aldus López in een persconferentie. Ondanks de dreigende woorden van de regering, zijn de tegenstanders vastbesloten door te gaan tot de president opstapt. 'Ik wil tegen Nicolas Maduro en de andere machthebbers zeggen dat we niet bang zijn', aldus López.

De gebeurtenissen woensdag waren op geen enkel nationaal televisiestation te zien. De media in Venezuela riskeren juridische vervolging als zij anti-regeringssentiment tonen. Een Colombiaanse zender die in Venezuela te ontvangen is werd uit de lucht gehaald toen het de beelden uitzond.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden