Update

Drie doden bij beschietingen Hezbollah en Israël

Bij beschietingen tussen de Libanese Hezbollah-beweging en het Israëlische leger bij een kleine omstreden strook grond op de grens van de Golanhoogten en Libanon zijn zeker drie doden gevallen, twee Israëlische militairen en een Spaanse VN-militair. Daarnaast zijn zeven Israëlische soldaten gewond geraakt.

Redactie
null Beeld afp
Beeld afp

Volgens het Israëlische leger is vanochtend een konvooi getroffen door een antitankgranaat. De verantwoordelijkheid voor de aanval is opgeëist door de Libanese Hezbollah-beweging. De daders horen tot een groep die zich de 'heroïsche martelaren van Quneitra' noemt.

Hezbollah meldde dat mogelijk vijftien militairen zouden zijn omgekomen, maar volgens het Israëlische leger zijn er twee militairen omgekomen en zeven gewond geraakt. Daarnaast meldde Hezbollah dat een Israëlisch militair gevangen was genomen, maar dit wordt in Jeruzalem met klem tegengesproken.

Volgens het Israëlische leger had de beschieting plaats bij de berg Dov en de Shebaa-boerderijen, een betwist stuk land in het grensgebied tussen Israël, Libanon en Syrië. Inwoners van het gebied hebben opdracht gekregen binnen te blijven. Aan Libanese zijde zijn volgens berichten geen slachtoffers gevallen. De Shebaa-boerderijen zijn volgens Israël onderdeel van de Golanhoogvlakte, die in 1967 werd veroverd op Syrië. Libanon en Syrië bestrijden deze lezing en menen dat het gebied behoort tot Libanon. De Verenigde Naties daarentegen zeggen dat het gebied onderdeel is van Syrië.

Israëlische soldaten bij de grens met Syrië. Beeld ap
Israëlische soldaten bij de grens met Syrië.Beeld ap

Krachtige reactie

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft na de aanval gezegd dat Israël 'met kracht' zal reageren op de aanval. Het eerste antwoord liet niet lang op zich wachten. Libanese autoriteiten meldden dat er zeker vijftig mortiergranaten vanuit Israël richting Libanon zijn afgevuurd. Hierbij is een Spaanse militair van de VN-vredesmacht in Libanon (Unifil) omgekomen, heeft woordvoerder Andrea Tenenti van Unifil laten weten tegen het Italiaanse persbureau ANSA.

Israël liet aan de Verenigde Naties weten dat het zijn recht op zelfverdediging zal uitvoeren en alle nodige maatregelen om zijn bevolking te beschermen zal nemen.

De Spaanse minister Margallo van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat het slachtoffer korporaal Francisco Javier Soria Toledo (36) uit Malaga is, die sinds november in Libanon was gestationeerd. De Veiligheidsraad van de VN is vandaag in New York in spoedzitting bijeengekomen in verband met de dood van de Spaanse VN-militair.

Oplopende spanningen

Het jongste incident komt in een periode van oplopende spanningen in het grensgebied. Hezbollah zegt dat de actie van vandaag een reactie is op de luchtaanval die Israël gisteren lanceerde op het Syrische leger, nadat het Israëlische gedeelte van het Golan-gebergte door raketten was bestookt. In de burgeroorlog in Syrië steunt Hezbollah de Syrische president Bashar al-Assad.

De Verenigde Staten hebben de beschietingen tussen Hezbollah en het Israëlische leger veroordeeld. Het land maant beide partijen tot kalmte om te voorkomen dat de situatie escaleert.

Rook stijgt op uit het Libanese gebied al-Wazzani waar Israëlische mortiergranaten terecht zijn gekomen. Beeld reuters
Rook stijgt op uit het Libanese gebied al-Wazzani waar Israëlische mortiergranaten terecht zijn gekomen.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden