Drie DNA-sporen Bart van U. op lichaam Els Borst

Op het lichaam van oud-minister Els Borst zijn drie sporen gevonden die matchen met het dna-profiel van verdachte Bart van U. Een haar op de jas van Borst is hoogstwaarschijnlijk afkomstig van Van U., net als DNA-sporen op haar pantykous en broekspijp. Dat maakte de openbaar aanklager dinsdag bekend tijdens een regiezitting in Rotterdam.

Els Borst Beeld anp

De oud-politica werd op 10 februari 2014 dood aangetroffen in haar woning. Het Openbaar Ministerie denkt dat Van U. haar ergens in de periode van 8 tot en met 10 februari om het leven heeft gebracht.

Volgens het OM is Van U. een week voor de moord waarschijnlijk al bij Borst in Bilthoven aan de deur geweest. Getuigen bevestigen dat Borst vlak voor haar dood vertelde dat een verwarde man op 29 januari kwam vragen om de adressen van de oud-premiers Kok en Balkenende.

Rechercheurs vonden later tussen zijn papieren een treinkaartje voor die dag van Rotterdam naar Amersfoort en een tweede kaartje van Utrecht Overvecht naar Rotterdam. Volgens de aanklager lag het huis van Borst in Bilthoven op de fietsroute van Amersfoort naar Overvecht en is van Van U. bekend dat hij veel en lange afstanden fietste. In zijn adresbestanden stond het adres van Borst.

Zwijgrecht

Tijdens het politieonderzoek weigerde Van U. iets te zeggen over zijn mogelijke betrokkenheid. In de rechtbank beriep hij zich dinsdag op zijn zwijgrecht. Toen rechter Kalk hem erop wees dat hij 'wel iets heeft uit te leggen', antwoorde Van U. kortaf: 'Zwijgrecht.'

Volgens zijn advocate Noëlle Pieterse is het mogelijk dat Van U. later alsnog antwoord zal geven op vragen. 'Maar als hij gaat verklaren, dan in een kleinere setting bij de rechter-commissaris.'

Duidelijke overeenkomsten met moordzaak Loïs

Van U. wordt ook vervolgd voor de moord op zijn zus Loïs in januari 2015. Na zijn aanhouding voor dat delict werd Van U. via zijn dna gelinkt aan het onderzoek naar de dood van Borst. De zaken worden nu samengevoegd. De inhoudelijke behandeling begint eind maart.

Van U. verklaarde tijdens een vorige zitting dat hij zijn zus doodde uit 'zelfverdediging', omdat zij hem zijn leven lang 'tergde' en hem wilde 'verwijderen'. Nu zei hij hierover: 'Ik wilde het liever niet, het is niet mijn natuur. Ik wil dat iedereen leeft en schittert.'

Volgens de aanklager zijn er duidelijke overeenkomsten tussen beide zaken. Zo is er in beide gevallen sprake van 'excessief geweld'; zowel Loïs als Borst zijn zo'n veertig keer gestoken.

Ook verkeerde Van U. in beide gevallen in een 'persoonlijke crisis'. Een week voor de moord op Borst zei Van U. tegen de Rotterdamse politie dat hij de controle over zichzelf was verloren. 'Als ik niet wordt aangehouden, ga ik strafbare feiten plegen.'

Bart van U. wilde zelf cel in. Wat ging er fout?

In de zaak rond Bart van U., die wordt verdacht van de moord op oud-minister Els Borst en die op zijn zus, is veel misgegaan.

Excuses

Justitie en het kabinet maakten eerder excuses over de missers in de zaak rond Van U. Uit onderzoek van een commissie van het OM bleek dat Van U. ondanks een veroordeling voor verboden wapenbezit in 2012 nooit werd vastgezet en dat er geen dna was afgenomen.

Uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum blijkt volgens advocate Pieterse dat haar cliënt sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij zou schizofreen zijn en waanbeelden hebben. De rechter besloot dinsdag dat de geestestoestand van Van U. ook in de zaak-Borst moet worden onderzocht.
Dinsdag kwam van U. opnieuw zeer verward over. Toen de rechter vroeg of hij nog iets wilde zeggen, begon hij over 'een goedje waardoor lichaamsdelen weer kunnen aangroeien' en een verkeersboete voor een bromfiets.

Vorige week maakte Pieterse bekend dat Borst 41 maal was gestoken. Dat leek niet te rijmen met mededelingen vlak na haar overlijden dat een ongeval niet was uit te sluiten. Tijdens de zitting ging de aanklager hier uitgebreid op in. Volgens haar wees de situatie op de plaats delict niet eenduidig op een misdrijf, 'omdat er niets was weggenomen en de sporen waren geconcentreerd op een klein oppervlak rondom het lichaam'. 'Ook waren er voorwerpen aanwezig die bij een val een mogelijke verklaring voor de op het eerste oog aangetroffen verwondingen zouden kunnen geven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.