Drie beroemdheden bejubelen hun favoriete streek of plek

Het belooft een leuke serie te worden voor liefhebbers van reisverhalen met een literair tintje! Rainbow (van de goedkope en derhalve onverbiddelijk populaire pockets) geeft ze uit in samenwerking met National Geographic Nederland-België....

Het gaat om internationaal vermaarde auteurs die schrijven over een plek of streek waar zij een bijzondere band mee hebben. Van Jan Morris, als reisboekenauteur vooral bekend in Engeland en Amerika, is Mijn huis in Wales. Zij (dertig jaar geleden was ze een hij, ook dáár dankt Morris bekendheid aan) tekent met veel gevoel voor detail huis, buurt en het overige platteland van Wales. Waaraan moet een huis voldoen om een schrijvershuis te wezen? Het is - althans voor dit boekje, 126 kleine pagina's dun - het centrum van een universum, dat Morris, steeds bredere kringen trekkend, beschrijft. Maar de grens blijft die van Wales, waarbinnen ontzaglijk veel lezens- en bezienswaardigs gebeurt.

W.S. Merwins Troubadour in Zuid-Frankrijk heeft een tikje hetzelfde principe als dat van Morris, maar deze Amerikaanse dichter duikt vanuit zijn huis in de Quercy diep het verleden in. Hij speurt naar de lotgevallen van beroemde middeleeuwse troubadours, beschrijft de kastelen waarin zij leefden en het romantische lijkende plattelandsleven in het zuiden van Frankrijk. Ook dat van het heden, dus is het (tevens) een reisboek.

Neuroloog/schrijver Oliver Sacks is de voorlopig derde in de beloftevolle serie met een Mexicaans Dagboek. Hij grijpt een expeditie van de American Fern Society (die 'ferns' - varens bestudeert) naar Oaxaca aan om zijn zoektocht naar bijzondere planten te larderen met fraaie beschrijvingen van cultuur en land. En af en toe hilarische persoonlijke belevenissen. Voor de échte liefhebber: een van de expeditieleden tekende bijzondere varens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden