Drie avonden voor stembusgang is televisie politici-loos

Met nog slechts drie nachten slapen tot de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag, beleefde de campagne vandaag een opmerkelijk rustige dag. De lijsttrekkers leken zich op te laden voor de laatste twee dagen van de campagne.

Michiel van der Geest
Diederik Samsom op campagne in Utrecht, gisteren Beeld anp
Diederik Samsom op campagne in Utrecht, gisterenBeeld anp

Het zal voor de kijkers die afgelopen dagen klaagden over het teveel aan lijsttrekkersmeningen een verademing zijn. Drie dagen voor de verkiezingen maar geen Knevel, geen Van den Brink, geen Pauw, geen Witteman, geen Nieman en ook geen Wester. Zondagavond is traditiegetrouw nieuwsluw, daar brengt ook de komende stembusgang geen verandering in. Rutte, Samsom, Wilders, Buma en al die andere vertrouwde koppen; vanavond zijn ze even nergens te zien.

Journaals
Ook de avondjournaals van NOS en RTL zagen nauwelijks noodzaak om vandaag met verkiezingsnieuws te komen. Belangrijkste reden: het was er niet.

D66-leider Alexander Pechtold zat vanochtend bij Eva Jinek op Zondag, maar geen enkele uitspraak haalde de nieuwsberichten. Emile Roemer schoof even later aan bij Buitenhof, waar hij pleitte om de opiniepeilingen - net als in Frankrijk - te verbieden vanaf zo'n twee weken voor de verkiezingen: pikant genoeg om de NOS tot een follow-upje te verleiden.

Nummers twee
In Amsterdam debatteerden de nummers twee van SP, PvdA, PVV, VVD en CDA in een door de Volkskrant georganiseerde bijeenkomst. Hoewel steeds meer politiek commentatoren rekening houden met de komst van een paars kabinet, wilden de topvrouwen van PvdA en VVD daar niets van weten. Klijnsma gaf de voorkeur aan een 'sociaal' - en daarmee bedoelt ze links - kabinet. Schippers wees erop dat paars geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. 'Zo'n kabinet slaat straks geen deuk in een pakje boter', aldus de VVD'er.

De relatieve rust in de campagne zal van korte duur zijn. Morgen begint de eindsprint richting de stembus; aanstaande dinsdagavond kruisen de lijsttrekkers voor het laatst de degens in campagnemodus.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden