Drie asielzoekers Groningen veroordeeld voor zakkenrollen, drie vrijgesproken

Drie asielzoekers uit Marokko die verdacht werden van zakkenrollen in Groningen zijn woensdag door de politierechter in Assen vrijgesproken. Drie anderen werden wel veroordeeld tot vier tot acht weken cel wegens diefstal van telefoons en een portemonnee.

Beeld anp

Het Openbaar Ministerie had voor de zes jongemannen uit Marokko gevangenisstraffen geëist van acht tot twaalf weken. Er was gekozen voor een snelrechtprocedure, zodat de verdachten tot de zitting in bewaring gehouden konden worden. Volgens het OM was anders het risico te groot dat zij op de vlucht zouden slaan.

Volgens de politierechter was er 'wel degelijk iets aan de hand'. Zo zou in het asielzoekerscentrum in Delfzijl - waar enkele van de mannen voor hun aanhouding verbleven - gehandeld worden in gestolen spullen. Maar mede door de haastige spoed achtte de rechter veel verdenkingen niet bewezen. Hij sprak van een dossier met 'veel open eindjes'.

Eerder deze week ontstond onrust in Groningen omdat de binnenstad volgens het OM 'overspoeld' werd door groepen zakkenrollende asielzoekers. Met name uit zogeheten 'veilige landen', zoals Marokko en Algerije. Zij hebben nauwelijks kans op een verblijfsvergunning. De politie heeft de afgelopen weken zo'n twintig arrestaties verricht. Vorige week werden twee Algerijnen veroordeeld tot vier en vijf weken cel.

Valse start

Burgemeester van Groningen Peter den Oudsten (PvdA) zei dinsdag dat criminele asielzoekers uit 'veilige landen' versneld uitgezet zouden moeten worden. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) viel hem bij. Hij schafte dinsdag de premie van 1950 euro voor vrijwillig vertrek af voor asielzoekers uit 'veilige' Noord-Afrikaanse landen. Die premie zou een 'aanzuigende werking' hebben.

Tot hun aanhouding verbleven de zes verdachten die woensdag voor de rechter stonden in azc's in Delfzijl en Ter Apel. Eerder zwierven de mannen onder meer rond in Italië, Duitsland, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland. Stuk voor stuk stelden ze naar Nederland te zijn gekomen in de hoop op scholing, werk en een betere toekomst. 'Dan is dit een valse start', aldus de politierechter tegen een van hen.

Met name de verdenking dat de jongemannen in onderling overleg opereerden kon het OM niet hard maken. De oorspronkelijke tenlastelegging van deelname aan een misdadige organisatie liet de officier van justitie al bij aanvang van de zitting schieten. Veel verder dan aannemelijk maken dat een aantal van de verdachten de betreffende zaterdagavond in dezelfde trein van Delfzijl naar Groningen zat, kwam hij niet.

Snel, snel, snel

De advocaten van de verdachten hadden geen goed woord over voor de handelswijze en de bewijslast van het OM. 'Een bord spaghetti. Of eigenlijk: een pan vol ingrediënten waar nog spaghetti van gekookt moet worden', aldus een van hen over het strafdossier. 'Een blanke jongen zou bij deze verdenkingen rustig thuis op zijn voorgeleiding hebben mogen wachten. Ik begrijp alle haast niet. Het OM wilde snel, snel snel.'

Ook de politierechter uitte zijn ergernis tijdens de zitting. 'Wat begon als een snelrechtzaak heeft de hele dag in beslag genomen.' Hij sprak van een dossier met 'veel open eindjes': signalementen bleken vaag, getuigen niet gehoord en camerabeelden niet aanwezig of niet bekeken. 'Misschien omdat geprobeerd is het heel snel te doen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden