Drie arrestanten azc-protest Heesch komen uit andere gemeente

De drie verdachten die maandagavond zijn opgepakt in het Brabantse Heesch bij de uit de hand gelopen demonstratie tegen de komst van een azc, komen uit Oss en Geffen (gemeente Oss). Dit meldt de politie. VVD-fractievoorzitter Jack van der Dussen van Bernheze, waar Heesch onder valt, zei dinsdagochtend tegen BNR dat de meeste relschoppers niet uit de gemeente zelf afkomstig waren.

Protest tegen komst azc in Heesch maandagavond. Beeld anp
Protest tegen komst azc in Heesch maandagavond.Beeld anp

De politie heeft de leeftijden van de drie verdachten noch de reden van hun arrestatie bekendgemaakt. Ook is niet duidelijk of de drie nog in hechtenis zijn. 'Wij hebben geen informatie over woonplaatsen van andere demonstranten', voegt een woordvoerder van de politie toe.

Volgens Van der Dussen kwamen de meeste relschoppers niet uit Heesch. 'Het begon met een vreedzaam protest van omwonenden. Maar toen kwamen er van die radicale groepen op af die het eigenlijk verpesten voor mensen die vreedzaam willen protesteren. Wat ik begreep zijn die voornamelijk van buiten Heesch gekomen.'

Een aantal van de demonstranten keerde zich in de loop van de avond tegen de politie. Er werd met vuurwerk, stenen en eieren naar de politie en ME gegooid. De politie beëindigde hierop de demonstratie, waarna de ME in actie kwam. Tijdens de demonstratie was er een commissievergadering gaande in het gemeentehuis. 'Er werd flink tegen de ruiten gebonkt, wij konden ons niet meer verstaanbaar maken', zegt Van der Dussen. 'Politie en ME vonden het beter dat we de raadszaal verlieten.'

Volgens de politie werd het na de actie van de ME grotendeels weer rustig op het plein. De burgemeester van Bernheze gaf maandagavond een noodbevel af, waardoor de politie extra bevoegdheden kreeg om de orde te herstellen.

Demonstratie in Heesch

'500 asielzoekers voor een periode van tien jaar, dat is te veel, te lang.' In het Brabantse dorp Heesch is een 'vreedzame' demonstratie georganiseerd tegen het beoogde asielzoekerscentrum. Maar al snel vliegen de eieren en het vuurwerk door de lucht. (+)

De ME bij het gemeentehuis van Heesch. Beeld ANP
De ME bij het gemeentehuis van Heesch.Beeld ANP

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zei het 'treurig' te vinden dat opnieuw een demonstratie tegen de komst van een azc uit de hand is gelopen. 'Treurig dat in Bernheze opnieuw een raadsvergadering is verstoord', aldus de minister. Het gemeentebestuur van Bernheze heeft voorgesteld een azc te openen in het dorp voor maximaal vijfhonderd vluchtelingen voor hooguit tien jaar.

Plasterk zegde het gemeentebestuur alle steun toe. 'Bezwaar maken en demonstreren kan in een democratie, maar geweld tast de essentie van ons democratische land aan', zei hij.

Dode varkens

Ook PvdA en D66 reageerden op het geweld. Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) noemde het op Twitter 'onacceptabel'.

Haar collega Sjoerd Sjoerdma (D66) zei het 'schandalig' te vinden om met geweld te proberen de democratie stil te leggen. 'De stille meerderheid, die vaak wel voor opvang is maar ook zorgen heeft, wordt te vaak overschreeuwd.'

Vorige week werden in het dorp twee dode varkens gevonden op de plaats waar het asielzoekerscentrum is gepland. Het ene kadaver lag op het dak van een transformatorhuisje, het andere was opgehangen aan een boomtak. Er waren spandoeken opgehangen met teksten als 'Volk zegt nee tegen azc' en '500 is te veel'.

Inwoners van Heesch zijn verdeeld over het gemeentevoorstel. Een deel distantiëerde zich meteen van de protestuitingen van sommige bewoners. In Heesch, dat tegen Oss aan ligt, wonen ruim 12.000 mensen.

De locatie in Heesch voldoet volgens het gemeentebestuur als enige aan de criteria die het Centraal Orgaan opvang asielzoekers heeft opgesteld. Het gaat dan om omvang, beschikbaarheid en bereikbaarheid van de locatie.

Protest in Heesch tegen de komst van een azc. Beeld ANP
Protest in Heesch tegen de komst van een azc.Beeld ANP
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden