Drie ambtenaren Spijkenisse opgepakt voor wapenhandel

De nationale recherche heeft vorige maand vijf mannen uit Spijkenisse aangehouden voor hun vermoedelijke betrokkenheid bij de handel in vuurwapens. Drie van hen zijn ambtenaren van de gemeente Spijkenisse. Volgens de gemeente gaat het om medewerkers van welzijnsorganisatie De Stuw....

Een van deze drie ambtenaren zit nu nog in voorarrest. Justitie denkt dat hij de spil tussen de leveranciers en verschillende afnemers wan wapens is.

De vijf uit Spijkenisse kwamen in beeld, nadat de nationale recherche in september al vier verdachten van internationale wapenhandel arresteerde. Daarbij werden 65 handgranaten en vier bommen in een kelderbox in Rotterdam in beslag genomen. Uiteindelijk bleek dat de vermeende internationale wapenhandelaren waarschijnlijk wapens leverden aan een 48-jarige man uit Spijkenisse.

Deze man werkt dus bij de gemeente. Hij trad volgens het landelijk parket op als tussenpersoon voor verschillende afnemers van vuurwapens. De gevonden wapens en explosieven in deze zaken waren bestemd voor het criminele milieu en zeker niet voor het plegen van een terreuraanslag, stelt het OM.

De nationale recherche begon in augustus met een onderzoek naar internationale handel in wapens en munitie. Dat leidde er toen al toe dat er in Kroatië een wapentransport van acht pistolen, een pistoolmitrailleur, verschillende geluiddempers en een grote hoeveelheid munitie werd onderschept. Ook die zending was vermoedelijk naar Nederland onderweg.

Burgemeester Broekhuis van Spijkenisse spreekt van een ernstig integriteitsprobleem. ‘Het is voor de gemeente onacceptabel dat medewerkers zich met dergelijke criminele activiteiten bezighouden’, aldus Broekhuis in een reactie dinsdag. De gemeente beraadt zich op te nemen maatregelen. De drie verdachte medewerkers zijn momenteel niet in functie.

Welzijnsorganisatie De Stuw kwam enige tijd geleden in het nieuws door geheim cameratoezicht. De gemeente had in acht buurthuizen camera's opgehangen om het personeel in de gaten te houden. De gemeente had verdenkingen over onregelmatigheden in het voorraadbeheer. Om dit te bewijzen had de gemeente een extern onderzoeksbureau ingeschakeld. Naar de handelwijze van het gemeentebestuur loopt een strafrechtelijk onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden