'Dribbels van Sulejmani op vleugels van vaderschap'

Trainer Frank de Boer zegt tegen de Servische pers dat de kersverse vader Sulejmani veel beter kan. Dat het vaderschap misschien het besef laat doordringen dat voetballer zijn een beroep is. Dat schrijft Volkskrant-redacteur Willem Vissers.

Willem Vissers
© AP. Miralem Sulejmani maandag tijdens een persconferentie in Zagreb over de Champions Leauge-wedstrijd tegen Dinamo Zagbreb. Beeld
© AP. Miralem Sulejmani maandag tijdens een persconferentie in Zagreb over de Champions Leauge-wedstrijd tegen Dinamo Zagbreb.

Vroeger was reizen voor de Europa Cup romantischer dan tegenwoordig, zeker als het om trips naar het Oostblok ging, waar onder aan de vliegtuigtrap norse mannen stonden met grote, platte petten (zat er een lp in?). Er was altijd gedoe met telefoonlijnen. De vrouw op de gang van het hotel was eerder bereid een lijn te regelen als je haar chocola gaf. Of liever nog nylon kousen.

Die romantiek is wat verdwenen in het internettijdperk van grenzenloos Europa, maar de charme van de charter is gebleven; het vliegtuig dat elftallen in een paar uurtjes naar verre voetbaltheaters brengt, in een andere wereld. Altijd lonkt het avontuur, of het nu met Feyenoord naar Trondheim is, met Twente naar Villarreal, met AZ naar Newcastle of met PSV naar Lahti.

De charter van Ajax neemt op deze maandag ook gasten mee naar Kroatië, onder wie marketinggoeroe Van den Wall Bake, oud-roeier Rienks en de onlangs gestopte doelman Didulica. Je zou willen dat commissaris Cruijff eens meeging, ter ondersteuning van de troepen.

Op dus naar de koude zon van Zagreb, naar de misschien beslissende wedstrijd van Ajax in de Champions League tegen Dinamo. Je hoort verhalen over die snode Bad Blue Boys, een gevaarlijke supportersgroep met onheilspellende filmpjes op YouTube. Veel vuurwerk. De vorige keer dat Ajax hier speelde, twee jaar geleden pas, bleef de blauwe arena leeg vanwege een UEFA-straf. Maar vandaag zal Stadion Mak- simir kolken van emotie, van opgekropte woede tegen een elftal uit een ander land.

De pers drukt de neuzen tegen het glas als Ajax arriveert op het vliegveld. De Kroaten willen met de Serviër Miralem Sulejmani praten. Drie jaar geleden, toen hij net Ajacied was, trok de Volkskrant de sporen van zijn jeugd na voor een duel met het kleine Borac, in Belgrado. Zijn vader Miljaim, die Ajax in die stad de Europa Cup had zien winnen in 1973, tegen Juventus, vertelde hoe vader en zoon altijd trainden op een pleintje in voorstad Batajnica, zelfs toen de NAVO-bommen in 1999 op het naburige vliegveld vielen.

Sulejmani, destijds tiener in Nederland, miste zijn vader, moeder Silvia en zijn zusje Mirela. In de kleine woning hing een foto van Heerenveen, zijn vorige club. Ajax had ruim 16 miljoen euro voor hem betaald. Financieel directeur Slop zei dat hij nachten wakker had gelegen van de investering.

Sulejmani was sindsdien best goed soms, met name afgelopen seizoen, maar die 16 miljoen drukten op zijn schouders en vertekenden het beeld. Sulejmani is 22 inmiddels en bij Ajax begonnen aan zijn vierde seizoen, dat zijn beste moet worden. Zondag werd hij vader van een zoon, Luca.

In de charter van de charme zit deze maandag een gelukkig mens. Met twinkelende ogen neemt hij felicitaties in ontvangst. Zijn kuif glimt van de gel. Trainer De Boer zegt tegen de Servische pers dat Sulejmani veel beter kan, dat het vaderschap misschien het besef laat doordringen dat voetballer zijn een beroep is. De voetballer knikt. Misschien dat Miralem Sulejmani vandaag dribbelt op de vleugels van het vaderschap.

Willem Vissers is redacteur van de Volkskrant.
Reageren? ruimteoplinks@volkskrant.nl / Twitter: @vkwillemvissers

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden