Drentse wolf krijgt 'pakket aan maatregelen' als warm welkom

De wolf die in maart 2015 door Drenthe zwierf

Het was nog even afwachten op de uitkomst van een dna-onderzoek, maar de resultaten laten geen twijfel: de schapen in de Drentse plaatsen Zuidwolde, Oosterhesselen en Benneveld werden eind maart doorgebeten door een wolf. Of eigenlijk: door twee. Hetzelfde lot trof recentelijk ook schapen in Utrecht, ­Brabant en Limburg.

Comeback

Het beschermde dier lijkt na anderhalve eeuw afwezigheid in Nederland nu echt bezig met een comeback. Drenthe onthaalt het dier alvast met een ‘maatregelenpakket’, zo kondigde het ­provinciebestuur donderdag aan.

‘De wolf is welkom in Drenthe’, meldde de provincie toen er in 2015 een Duits exemplaar in de buurt van Schoonoord werd gesignaleerd. Later ging het roofdier in een gestage draf door een woonwijk in het Groningse Hoogezand-Sappemeer.

Het noodde het provincie­bestuur toen ‘enkele richtlijnen voor een ontmoeting van mensen met de wolf’ mee te geven: ‘Respecteer de wolf en neem langzaam afstand. Houd de hond aan de lijn. Als de wolf al te dichtbij komt: luid spreken met gebaren. Loop de wolf niet ­achterna en voer de wolf niet.’

 ‘Operationeel Draaiboek Wolf’

Het gastbezoek was een jaar ­later aanleiding voor provincies, BIJ12/Faunafonds en het ­ministerie van Economische ­Zaken om het ‘Operationeel Draaiboek Wolf’ (61 pagina’s) op te stellen. Doel: ‘Het geven van heldere en eenduidige voorlichting als er een wolf is in Nederland.’

Na ‘Fase 1’ (‘Er bevindt zich (af en toe) een zwervende wolf in ­Nederland.’) lijkt het dier klaar voor de volgende stap: vestiging. Roedels zijn nog niet gesignaleerd, maar: ‘Het is duidelijk dat de wolf terug is in Drenthe’, ­aldus gedeputeerde Henk Jumelet. 

Naar aanleiding van de recente reeks Drentse bijtincidenten organiseerde Dagblad van het Noorden vorige week een ingelast ‘Spoeddebat’ in Balloo – in de plaatselijke schaapskooi nota bene. ‘De wolf is er gewoon’, zei Jumelet toen. ‘Er staat geen bordje bij de grens dat hij er niet in mag.’

Schadevergoeding

Gedupeerde schapenhouders hebben recht op een schadevergoeding. Toch wil de provinciebestuurder op korte termijn overleg met betrokken partijen, waaronder LTO Noord, schapenhouders en natuurbeschermende organisaties. ‘Om met alle scenario’s ­rekening te ­houden is het goed met elkaar in gesprek te gaan over wat ons en partners te doen staat.’

De wolf mag dan een beschermde diersoort zijn, schapenhouders vrezen zijn komst. Jumelet: ‘Een maatregelenpakket gaat wat ons betreft dan ook over beschermen en het voorkomen van schade.’ De voornaamste inzet is een snellere schade­afhandeling – de wolf blijft de schapenhouder een wolf.

Het dier heeft een krachtige hals, sterke borstkas en slanke buik, lange, krachtige poten, beige- tot rossig-bruine vacht en een witte plek rondom de mond. 

Wanneer u een wolf denkt waar te nemen of vermoedens heeft van schade door een wolf, kunt u dat doorgeven aan het Meldpunt van Wolven in Nederland. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden