Drentse topkeuken wil te veel

Robert Kranenborgs nieuwste project huist in een luxe vakantiedorp...

Waar eten we? Cour du Nord in Nooitgedacht.

Waarom? Je ziet de Hof van Saksen de laatste tijd af en toe voorbijkomen in reclames op tv. Het is een nieuw luxe vakantiedorp met rietgedekte Drentse boerderijen vlakbij Rolde. De Hof is zo groot (zevenhonderd huisjes) dat het vijf eigen eetgelegenheden heeft. Cour du Nord is het ‘toprestaurant’.

Hoe zitten we erbij? De restaurants zitten, samen met het wellness-gebeuren, in de Havezate, een laag gebouw van rode baksteen onder een grijs dak, dat weinig joie de vivre uitstraalt; het had ook een crematorium kunnen zijn. Het binnenhuisontwerp is van Piet Boon. Hij gaf Cour du Nord een strakke vloer van licht hout, onder een plafond van zwarte bogen waaraan pompeuze, witte kroonluchters hangen van papier-maché. Zwarte leren stoelen staan aan witgedekte tafels. Achter het raam baadt de recreatieplas in de ondergaande zon.

Wat eten we? Sardientjestempura met salade van komkommer en mierikswortel; heilbot ‘pastilla’ met spitskool en komijnrouille; kalfszwezerik à la plancha met citrusfondant en amandelcrème; chocoladesouffl é met olijfolieroomijs. De beleden liefde voor Drentse streekproducten lijkt vooral lippendienst.

Smaakt het? De keuken is opgezet door Robert Kranenborg (ex-Amstel, ex-Vossius, ex-Le Cirque), een van zijn leerlingen kookt. Aan Kranenborg, een meester in de strak uitgevoerde moderne Franse keuken, kun je zo’n klusje wel overlaten. Dat wil niet zeggen dat alles even geslaagd is. Het eerste gerecht is dat wel. Twee gloeiend hete sardientjes in een crispy korstje. Sardien is een vet visje, maar dat wordt voorbeeldig gecounterd door de frisse salade en de ijskoude mosterdsorbet. Gang twee is een bespreekgeval. Pastilla is een Noord-Afrikaans recept voor hartige taart met filo deeg die op houtskoolvuur wordt gebakken. De Drentse interpretatie is maagdelijk witte heilbot, belegd met zoete kaneelrijst met rozijnen onder een knapperig dakje van spitskoolblad en filodeeg. Het wil te veel, vinden we. De zoete rijst (die niet helemaal gaar is) overheerst, samen met een gemene houtskoolsmaak. Volgens de ober is er extra rooksmaak toegevoegd met een spuitbusje. De smaak blijft lang hangen, alsof de binnenkant van onze mond is ingesmeerd met Norit. De kalfszwezerik is prachtig krokant gebakken, maar had iets meer rosé kunnen zijn. Het zachte vlees heeft ook weer een contrasterende begeleiding van romige amandelcrème en fris citrusfruit. Het slot is een zachte chocoladepudding waarin een bolletje waterig ijs is geduwd, dat razendsnel wegsmelt. Daar hadden we ons meer van voorgesteld.

Hoe is de bediening? Ze zijn stevig gedrild en dat is te merken. Ze moeten nog een beetje loskomen.

Wat kost het? Er is verwarring over de kaart die zegt dat de gerechten in ‘halve porties’ worden geserveerd. Wij leiden daaruit af dat je halve porties kunt bestellen, maar ze bedoelen dat de bordjes klein zijn. Onze vier gangen kosten 79 euro. Veel geld.

Komen we terug? Hier wordt een heldhaftige poging gedaan een moderne Europese topkeuken neer te zetten. Ze komen een heel eind.

Cour du Nord

Veldweg 22-24

9449 PW

Nooitgedacht

0592-243 820

www.courdunord.nl

eten 7,5

bediening 7

entourage 8

prijs-kwaliteit 6,5

Alle restaurantrecensies staan op www.vk.nl/volkskeuken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden