Drentse Suzanne verkracht en vermoord

Henk van D. uit Nieuw Buinen heeft de 12-jarige Suzanne uit Tweede Exloërmond verkracht en vermoord. De man, die sinds een maand vastzit op verdenking van moord op het Drentse meisje, heeft dit althans verklaard tijdens zijn verhoren....

Van onze verslaggeefster Karin Sitalsing

Volgens Van D. nam hij het hem tot dan toe onbekende meisje op 12 december tussen half zeven en zeven uur ’s avonds mee in zijn camper. Onduidelijk is nog of hij gericht op zoek was naar een slachtoffer of dat hij het meisje bij toeval ontmoette.

In die camper zou hij haar hebben verkracht, waarna Suzanne de camper zou zijn ontvlucht. Ook verklaart hij haar buiten de camper nog eens te hebben verkracht. Uit angst dat het meisje over het misbruik zou gaan praten, besloot hij haar om te brengen. Tot twee keer toe is hij met de camper over haar heen gereden, aldus de verklaring.

De verklaring is opmerkelijk, omdat sectie in eerste instantie leek uit te wijzen dat het meisje niet seksueel misbruikt was. ‘Er waren geen evidente aanwijzingen’, nuanceert woordvoerder Manon Hoiting van het Openbaar Ministerie. ‘Dat wil niet zeggen dat het niet gebeurd is.’ Volgens haar gaat het sporenonderzoek onverminderd verder. Ook zal Van D. psychisch worden onderzocht.

De verklaring vindt steun in andere bewijsmiddelen. Zo werd eerder vastgesteld dat het meisje, gezien de verwondingen, overreden moest zijn, en werden bloed- en vezelsporen aangetroffen op de camper. Ook is, naar nu is bekendgemaakt, vlak bij de vindplaats van het lichaam een zwarte beha gevonden, waarschijnlijk van Suzanne. Tijdens paardrijden, waar ze vandaan kwam, droeg ze een beha; toen ze gevonden werd niet.

Suzanne werd verminkt aangetroffen langs de Valtherdijk bij Valthermond. Haar fiets werd een paar kilometer verder onbeschadigd teruggevonden. Na drie dagen werd Henk van D. aangehouden. Aanvankelijk beweerde hij samen met Suzanne te zijn ontvoerd, maar later trok hij die verklaring in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden