Nieuws Rampenoefening

Drentse school ziet toch af van oefening schietpartij na commotie

Het Drentse Alfa-college ziet toch af van een omstreden oefening om leerlingen voor te bereiden op een schoolschietpartij. De oefening, waarop zowel ouders als leerlingen kritiek hadden, zou woensdag worden gehouden in de middelbare school in Hoogeveen.

Leerlingen van de Stoneman Douglas High School in Parkland in Florida verlaten de school na de schietpartij in februari van dit jaar. Beeld AFP

De schooldirectie maakte maandag bekend dat in overleg met de politie, die ook zou meedoen, is besloten de oefening naar later dit jaar te verplaatsen. Wanneer dat zal zijn, moet nog bepaald worden.

Volgens de directie is er zoveel aandacht geweest voor de calamiteitenoefening, dat gevreesd wordt dat er woensdag ‘onvoldoende focus’ zal zijn bij de leerlingen. ‘Het doel om te oefenen met geweldsdreiging blijft de aandacht houden van het Alfa-college en de politie om zo goed voorbereid te zijn en te blijven op eventuele incidenten’, aldus de school in een verklaring.

Het Alfa-college kondigde vorige week de oefening aan, waaraan naast de politie ook andere hulpdiensten zouden meedoen. Een incident zou worden nagebootst waarbij iemand op de school zoveel mogelijk slachtoffers wilde maken, net zoals de vele schietpartijen op Amerikaanse scholen.

Semi-automatische geweren te koop in een wapenwinkel in Orem in de staat Utah. Beeld AFP

Commotie

De leerlingen en ouders kregen een brief waarin werd uitgelegd waarom de oefening nodig was. Volgens de directie moest worden gekeken of de protocollen die zijn opgesteld voor een groot incident werken. Maar de aankondiging veroorzaakte direct commotie op school en bij de leerlingen thuis. Sommige ouders lieten de school weten dat zij tegen het initiatief zijn.

Ook de Stichting School en Veiligheid zette vraagtekens bij de oefening. Volgens de stichting was het beter geweest als het Alfa-college het gevaar van een schietpartij had besproken in de klas. De schooldirectie zei het jammer te vinden dat de oefening ‘gevoelens van onrust’ veroorzaakte maar zette het plan toch door.

De negatieve reacties bleven hierna binnenstromen, onder andere op social media. ‘Alle aandacht in de media heeft ons verbaasd’, aldus woordvoerder Marjolein Visser maandag tegen RTV Drenthe over het besluit om alsnog de oefening tijdelijk af te blazen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.