Drentse landbouw begon eerder

De landbouw is niet rond 3450 voor Christus in Drente geïntroduceerd, maar zeshonderd jaar eerder. Niet de hunebedbouwers begonnen als eersten land te bewerken, maar vertegenwoordigers van de Swifterbandcultuur....

Dat concludeert de bioloog drs. Ronald Bakker in het proefschrift waarop hij 8 mei promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Bakker analyseerde voor zijn onderzoek stuifmeelkorrels en zaden uit veen- en meerafzettingen bij het Drentse Gieten. Met de koolstof-14-dateringsmethode verkreeg de promovendus een overzicht van de veranderingen in vegetatie van de laatste ijstijd, twaalfduizend jaar geleden, tot nu.

Daaruit blijkt dat tot 4050 voor Christus vooral stuifmeelkorrels van bomen in de bodem voorkomen. Daarna neemt het aandeel pollen van granen en planten die als onkruid in weiden en akkers groeien, zoals smalle weegbree en zuring, steeds meer toe.

Volgens Bakker wijst dat erop dat de Swifterbanders, jagers-verzamelaars, rond die tijd openingen in het bos beginnen te maken om een primitieve vorm van landbouw te bedrijven. Tot nu toe werd aangenomen dat de hunebedbouwers van de Trechterbekercultuur, vanaf rond 3450 land gingen bewerken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden